PAO DOGOVOR: Gugl će morati da plati Francuzima MILIJARDU DOLARA zbog poreskih prevara

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2019, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAO DOGOVOR: Gugl će morati da plati Francuzima MILIJARDU DOLARA zbog poreskih prevara

Poreski inspektori zaključili su da kompanija nije ispunilia svoje poreske obaveze.

Francuska vlada i Gugl postigli su nagodbu po kojoj Gugl treba da plati kaznu u iznosu od 965 miliona evra, kako bi izbegao sudski progon zbog poreskih prevara.

Pariski sud je odobrio nagodbu u kojoj američka kompanija treba da plati 500 miliona evra zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je zaključena istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << francuskih institucija koja traje od 2015. Poreski inspektori zaključili su da Gugl nije ispunio svoje poreske obaveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

Francuska ministarka pravosuđa Nikol Beloubet i ministar za budžet Žerald Darmanin utvrdili su da je konačno rešen spor sa Guglom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Gugl, inače, svoje poslovanje u Evropi obavlja preko svoje kompanije registrovane u Irskoj gdje plaća porez na dobit po stopi od 12,5 odsto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde po pravilu plaćaju najniži porez. Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije. Zato se pokušava postići međunarodni dogovor kroz OECD, o oporezivanju digitalnih kompanija.

Kako se sa dogovorom odugovlači, iz Evropske komisije su najavili uvođenje poreza od 3 odsto na dobit multinacionalnim digitalnim firmama koje posluju u Evropi, a uglavnom su iz SAD i dijelom iz Kine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.