Izvor: Blic, 20.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovim tempom 19 godina obnove

Ovim tempom 19 godina obnove

BEOGRAD - Za saniranje direktne štete od bombradovanja, procenjene na 3,8 milijardi dolara na teritoriji Srbije bez Kosova, biće potrebno 19 godina ukoliko se nastavi sadašnjim tempom obnove. Do sada je na radove utrošeno 191 miliona dolara, što je svega pet odsto vrednosti oštećenja na objektima koji se obnavljaju ili ponovo podižu - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mlađan Dinkić, koordinator G17.

Na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvaničnih izveštaja, stručnjaci G17 su izračunali da je za obnovu infrastrukture potrošeno 78,8 miliona dolara i tako sanirano 10,5 odsto štete na ovim objektima. Najviše novca, oko 40 miliona dolara, potrošeno je za osposovljavanje elektroprivrede. Za otklanjanje oštećenja na privrednim obektima izdvojeno je 82,5 miliona dolara, što je tri odsto od procenjene štete. Dosadašnja obnova neprivrednih civilnih objekata koštala 29,9 miliona dolara i sa tim novcem je sanirano osam odsto vrednosti njihovih oštećenja.

- Vlada Srbije se najviše hvali obnovom mostova i nadvožnjaka iako je ukupna vrednost ovih radova 31,6 miliona dolara, što je nešto više od deset odsto njihove ukupne investicione vrednosti. Potpuno je obnovljeno 35, a delimičnio pet mostova i sve su to manji objekti. Vlastima je bio važniji broj od značaja i kvaliteta tih mostova, pa je zbog toga postignut veliki političko-merketinški efekat u odnosu na utrošena sredstva. Za popravke su korišćeni jeftiniji materijali, što će uz skraćene rokove i nesolidnu gradnju znatno skratiti rok njihove upotrebe - upozorio je Dinkić navodeći da će vađenje srušenih novosadskih mostova i čišćenje Dunava odneti više od dve trećine do sada utrošenog novca za obnovu svih mostova u Srbiji. On je dodao da je za most koji je nedavno svečano pustio u saobračaj predsednik Slobodan Milošević korišćena 20 godina stara konstrukcija doneta iz MIN-a, a koja potiče iz materijalnih rezervi države.

Obnova se, kako je naveo Dinkić, finansira dnevnicama solidarnosti, štampanjem novca bez pokrića, inostranim kreditima, posebnim taksama, prinudnim prilozima domaćih preduzeća i organizacija i donacijama iz dijaspore.

- Do sada je na osnovu dnevnica solidarnosti prikupljenio 70 miliona dolara, što je trećina ukupnih sredstva koja su utrošena za obnovu. Inflatornim porezom, koji građani plaćaju preko cena zbog povećane količine novčane mase, prikupljeno je 186 miliona dolara, ali taj novac je korišćen ne samo za obnovu već i za pokrivanje drugih javnih rspoda. Podaci o inostranim kreditima nisu poznati javnosti, ali je izvesno da su srpska i kineska vlada sklopile kreditni aranžman vredan 300 miliona dolara koji će delom biti upotrebljen za sanaciju ratne štete u elektroprivredi - rekao je Dinkić, naglašavajući da je očigledno da se najveći trošak obnove namiruje iz džepa građana mimo njihove volje. To se vidi i iz podatka da su plate za četiri meseca ove godine realno za 34 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, a čak za 72 procenta u poređenju sa 1989. godinom. M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.