Otvoren 29. Kopaonik biznis forum

Izvor: Capital.ba, 07.Mar.2022, 00:36

Otvoren 29. Kopaonik biznis forum

KOPAONIK, Kopaonik biznis forum, koji okuplja oko hiljadu učesnika je otvoren, a centralna tema je “Srbija 2030: Agenda održivog razvoja”. Tokom četiri dana biće održane tri plenarne sesije, kao i 33 panela na kojima će govoriti oko 200 učesnika. foto: P.Milošević Nulti dan Kopaonik biznis foruma obeležile su analize makroekonomskih trendova u zemlji i regionu. Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić naveo je da je Srbija od 2012. do 2019. godine imala manji kumulativni rast u >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << odnosu na zemlje u regionu, dok je kada je riječ o bruto domaćem proizvodu zaostajala za dodatnih 1,5 odsto u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Deficit je u prosjeku bio 5,68 odsto BDP-a, dok su zemlje CIE bilježile suficit od 0,47 odsto. Kada je riječ o percepciji korupcije, Šoškić podsjeća da je Srbija u 2020. godini bila na 94.mjestu i – kako je naveo – nastavlja da pada. Bilo je riječi i o uticaju rata u Ukrajini na ekonomiju u Srbiji. Ocjena koja stiže iz Fiskalnog savjeta jeste da Srbija novu, prije svega, energetsku krizu dočekuje uz nesređene javne finansije i nerestrukturirana javna preduzeća iz oblasti energetike – Srbijagas i Elektroprivredu Srbije. Predsjednik Fiskalnog savjeta Pavle Petrović rekao je da će kriza u Ukrajini dodatno uticati na stabilnost kursa, što se dalje, kako je ocijenio, može odraziti na javni dug, koji je u ovom trenutku 57 odsto BDP. Ekonomisti očekuju dalji porast inflacije i kamatnih stopa. Drugi dan foruma 7. marta otvoriće guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, a nakon njih i Martin Jan Kes iz Međunarodnog monetarnog fonda. Pandemija kovida 19 jedna je od prvih tema ovogodišnjeg biznis foruma, a na tom panelu govoriće državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Učestvovaće i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, a 29. forum će zatvoriti predsjednica Vlade Srbija Ana Brnabić u srijedu 9. marta. Pored pandemije i makroekonomskih dešavanja teme će biti i energetska politika, ekološka ulaganja, infrastrukturni projekti. Agencije Чланак Otvoren 29. Kopaonik biznis forum се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren Kopaonik biznis forum, "Srbija 2030" centralna tema "Srpskog Davosa"

Izvor: RTS, 07.Mar.2022

Na Kopaoniku se održava 29. biznis forum. Centralna tema "srpskog Davosa" je - Srbija 2030, agenda održivog razvoja. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da će se kriza koja se vidi na horizontu razlikovati od velike depresije iz 2008. godine, i da stoga i odgovor...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.