Capital.ba

Otvoren 29. Kopaonik biznis forum

06.03.2022. / 18:23

KOPAONIK, Kopaonik biznis forum, koji okuplja oko hiljadu učesnika je otvoren, a centralna tema je “Srbija 2030: Agenda održivog razvoja”. Tokom četiri dana biće održane tri plenarne sesije, kao i 33 panela na kojima će govoriti oko 200 učesnika.

foto: P.Milošević

Nulti dan Kopaonik biznis foruma obeležile su analize makroekonomskih trendova u zemlji i regionu. Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić naveo je da je Srbija od 2012. do 2019. godine imala manji kumulativni rast u odnosu na zemlje u regionu, dok je kada je riječ o bruto domaćem proizvodu zaostajala za dodatnih 1,5 odsto u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Deficit je u prosjeku bio 5,68 odsto BDP-a, dok su zemlje CIE bilježile suficit od 0,47 odsto.

Kada je riječ o percepciji korupcije, Šoškić podsjeća da je Srbija u 2020. godini bila na 94.mjestu i – kako je naveo – nastavlja da pada.

Bilo je riječi i o uticaju rata u Ukrajini na ekonomiju u Srbiji. Ocjena koja stiže iz Fiskalnog savjeta jeste da Srbija novu, prije svega, energetsku krizu dočekuje uz nesređene javne finansije i nerestrukturirana javna preduzeća iz oblasti energetike – Srbijagas i Elektroprivredu Srbije.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Pavle Petrović rekao je da će kriza u Ukrajini dodatno uticati na stabilnost kursa, što se dalje, kako je ocijenio, može odraziti na javni dug, koji je u ovom trenutku 57 odsto BDP. Ekonomisti očekuju dalji porast inflacije i kamatnih stopa.

Drugi dan foruma 7. marta otvoriće guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, a nakon njih i Martin Jan Kes iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Pandemija kovida 19 jedna je od prvih tema ovogodišnjeg biznis foruma, a na tom panelu govoriće državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Učestvovaće i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, a 29. forum će zatvoriti predsjednica Vlade Srbija Ana Brnabić u srijedu 9. marta.

Pored pandemije i makroekonomskih dešavanja teme će biti i energetska politika, ekološka ulaganja, infrastrukturni projekti. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!