Otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo -Tabanovce - put u budućnost i ukidanje barijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo -Tabanovce - put u budućnost i ukidanje barijera

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije je novi početak za ekonomsku saradnju u regionu Zapadnog Balkana, koja je u ovom trenutku pred izazovima, budući da je Priština uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, suspendovala CEFTA sporazum, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, nakon što je označila početak rada zajedničkog prelaza Preševo - Tabanovce, sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevim, istakla da to prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takav prelaz u ovom delu Evrope, te da će Srbija dati sve od sebe da ovakvi zajednički prelazi postanu realnost na što većem broju granica.

Kako je istakla, danas je veliki i važan dan ne samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, već za ceo region, ali da bi bio pravi novi početak, potrebna je, kaže, politička hrabrost i vizija - potrebno je da se gleda u budućnost, a ne da se stavi fokus na kratkovide, populističke politike.

Brnabić je ukazala da je u ovom trenutku regionalna saradnja pred ogromnim izazovima i da ekonomska saradnja, posle nekoliko dobrih uspešnih godina, zahvaljujući različitim regionalnim inicijativama, zbog praktične, direktne suspenzije CEFTE od strane Prištine i odluke o taksama sada ide silaznom putanjom.

"Odluka Prištine o taksama na robu iz centralne Srbije i BiH iz novembra prošle godine, koja je još na snazi nije odluka koja je bila samo protiv trgovine sa Srbijom i BiH, već je u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume", podvukla je Brnabić.

Brnabić u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić počela je danas zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji svečanim dočekom ispred zgrada makedonske vlade u Skoplju.

Brnabić će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim sa kojim će imati tet-a-tet sastanak.

Nakon toga predviđen je bilateralni sastanak dve delegacije i potpisivanje više sporazuma.

Najavljeno je i obraćanje Brnabić i Zaeva na konferenciji za novinare.

Posle sastanka u zgradi makedonske vlade, Brnabić će se sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Zato je, istakla je premijerka, potrebna politička hrabrost i odgovornost - da se ide korak dalje od politike populizma.

"Da se fokusiramo na interese građana i privrede, da idemo u pravcu koji obeležava današnji dan, veće i bliže saradnje, uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, elektronske razmene dokumenata, u odnosu na ono što smo imali od novembra, uspostavljanje blokada i barijera", istakla je Brnabić.

Politički je pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokiramo, poručila je Brnabić i dodala da se zato se nada da će ovo biti početak nove regionalne saradnje, uz poruku Prištini da još jednom razmisli da li je izolacija ili samoizolacija najbolji način da se obezbedi bolji kvalitet života građana i budućnost u regionu.

"Ili su ovakve inicijative u stvari odgovor na to što, pre svega mladi, traže od nas da bi ostali u ovom regionu", ukazala je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla i da je prošla godina prva u kojoj je spoljno trgovinska razmena roba i usluga Srbije i Severne Makedonije prešla jednu milijardu evra, te da je spoljnotrgovinska razmena roba bila 856 miliona evra, a u sektoru usluga blizu 200 miliona evra.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza biće još jedan podsticaj da se takav rezultat dodatno unapredi, za možda čak i 10-12 odsto u narednim godinama, istakla je Brnabić.

"Ovakvi potezi, ideje i projekti su osnova i preduslov za ekonomski prosperitet regiona, a regionalna saradnja je najvažnija za domaću privredu, mala i srednja preduzeća, porodične firme", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je pored EU tržišta, koje je "broj 1", regionalno tržište "broj 2" za naše zemlje.

Podsetila je da je juče bilo tačno dve godine od dogovora u 5 tačaka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zaeva, a rezultat jedne od tih tačaka je upravo današnje otvaranje prelaza.

Dodala je da je Srbija u poslednje dve godine radila naporno da uspostavi bolje odnose, političke i ekonomske, sa Severnom Makedonijom, te podsetila da je pušten u saobraćaj i kompletan južni krak Koridora 10.

Najavila je da će biti još nekih značajnih projekata koji će dati novu inicijalnu kapislu za regionalnu saradnju.

Ona je pozvala regionalne lidere da nastave da rade na ovakav način dok je CEFTA suspendovana zbog neodgovornih poteza Prištine, i navela da Srbija neće čekati, već će "ići" u bilateralne sporazume.

Zaev: Zajednička granična kontrola će doneti godišnje uštede od osam miliona evra

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce kruna je prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki korak na zajedničkom putu dve države ka EU, poručio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Naveo je da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra.

Nakon što je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić ozvaničio početak rada integrisanog prelaza Preševo-Tabanovce, Zaev je rekao da je nedavno obeležena ogromna pobeda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Brnabić otvaranjem Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

"To je veoma značajan infrastrukturni poduhvat i auto-putevima su povezani Atina i Brisel", kaže Zaev.

Naveo je da otvaranje integrisanog graničnog prelaza omogućava jednu kontrolu na granici što, dodaje, znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kako je rekao, Severna Makedonija i Srbija uspostavljaju zajedničku kontrolu prelazaka putnika i robe, te da pored završetka značajne putne infrastrukture, integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u unapređivanju uslova za razmenu robe.

Podsetio je da je prošle godine na Tabanovcima prošlo oko 200.000 transportnih vozila, te naveo da se ove godine očekuje povećanje od 30 odsto, odnosno oko 260.000 kamiona.

Uspostavljanjem integrisanog prelaza Preševo-Tabanovce, kaže Zaev, biće ubrzan protok robe i ljudi, a čekanje na granici će se smanjiti za pola, a biće skraćeno i vreme za carinske postupke.

Naveo je da je predviđeno međusobno priznavanje sertifikata carinskih agencija čime će se, kaže, smanjiti mogućnost za prevare na granici, a biće poboljšana bezbednost.

Zaev kaže da će uz digitalizaciju ušteda za privrednike biti godišnje oko osam miliona evra.

"Ovo će biti primer uspešne saradnje dve zemlje", rekao je Zaev i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić na realizaciji projekta integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce i naglasio veliku ulogu lidera zemlja regiona.

"Ovo je naš korak i doprinos na putu ka EU", zaključio je Zaev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRNABIĆ U POSETI REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI: Rešeni smo da gledamo u budućnost i ukidamo barijere (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 26.Avg.2019

To znači da će od danas prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo -Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.