Oni su sami sebi stvorili radno mesto! Možete i vi

Izvor: S media, 02.Apr.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su sami sebi stvorili radno mesto! Možete i vi

Njihov recept je jednostavan je – kreativnost, hrabrost i optimizam. Njihove životne priče prenosi Slobodna Dalmacija.

Svako je krojač svog stresa

Sarkazam podstiče kreativnost

Mirjana Nadinić Basioli radila je kao prodavačica u kiosku u Zadru. Nakon što je kiosk zatvoren, ostala je bez posla. Mogla je, poput hiljada drugih, da ode na Zavod za zapošljavanje ili da se oproba u nekom poslu. Odlučila se za ovo drugo. Prvo je počela >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u partnerskom poslu, a onda je i sama otvorila prodavnicu sa ukrasnim predmetima za domaćinstvo koje izrađuje uz pomoć članova porodice. U njemu je mnoštvo predmeta ručne izrade, dekorativnih, ali i funkcionalnih, namenjenih domaćinstvu.

Ipak, u poslu ne ide sve baš tako lako i opušteno.

“Nije lako poslovati u današnjem vremenu krize. Ipak, zbog teške porodične situacije, uživanja u poslu koji radim, ali i potrebe podmirenja dugova prema državi za razne doprinose – teraju me da nastavim uporno dalje”, kaže Nadinić Basioli, koja u zadnje vreme radi sve više na uređenju enterijera kuća, stanova i poslovnih prostora, koje preoblikuje iz novog u stari stil. Kaže da bi to u budućnosti najviše volela da radi.

“Oslobodila sam se straha, shvatila da nemam šta da izgubim i odlučila da svoj san sprovedem u delo”, kaže Mirjana.

Viktor Kužnin, bivši prodavac nameštaja, preduhitrio je krizu. Još pre otkaza iz posrnule trgovačke branše odvažio se da pređe u privatno preduzetništvo. Danas u Dubrovniku uspešno vodi ugostiteljsku firmu i popularnu poslastičarnicu-kafeteriju.

Ideja o poslastičarnici-kafeteriji sinula mu je slučajno, dok je čitao medijske napise o astronomskim cenama kafe i poslastica u svom gradu.

Zanat sam godinama izučavao u porodičnom pekarskom poslu, a nakon ‘izleta’ u trgovinu upustio sam se, eto, i u ugostiteljstvo. Svakodnevno nastojimo da privučemo posetioce izborom domaćih poslastica i kafom po za dubrovačke prilike pristupačnih 7 kuna (oko 100 dinara)”, kaže Viktor, koji se uglavnom bavi “operativom”, dok je vođenje poslovanja prepustio porodičnom matrijarhatu, supruzi Martini Kužnin i njenoj sestri Nikolini Farčić.

Ništa od većeg minimalca

Ne zovu vas na razgovore za posao? Pogledajte u čemu grešite

Kad je posle dvadeset godina rada u filijali FINA-e u Šibeniku službenica Jasmina Havel ostala bez posla zbog ukidanja službe, počelo je najteže razdoblje u njenom životu. Dve i po godine uzaludno je slala molbe za zaposlenje. Na mnoge potencijalni poslodavci nikada nisu ni odgovorili.

“U mojim godinama pronaći službenički, a, nažalost, i bilo koji drugi posao, nemoguća je misija. Kada sam se osvestila, počela sam da razmišljam šta da radim. Tada sam odlučila da registrujem preduzeće i bavim se onim što stvarno volim”, kaže je Jasmina.

Jasmina je svakodnevno na centralnom gradskom trgu za urednim drvenim štandom oko kojeg se širi neodoljiv miris sveže spremljenih krofni.

(Gde Investirati/ Slobodna Dalmacija foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.