Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji očekuje poslovne probleme zbog pandemije

Izvor: Beta, 03.Apr.2020, 13:56

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji očekuje poslovne probleme zbog pandemije

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije, koje su danas predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih, dok oko 30 odsto smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih.Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. marta.Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevazidje bez dodatne podrške, navodi se u saopštenju.Pored mera koje očekuju od države, preduzetnici su dali i predloge drugih mera koje bi mogle da preduzmu velike kompanije i privatni sektor, da pomognu mikro i malim preduzećima.Medju najčešćim predlozima su: davanje prednosti robi malih domaćih proizvodjača u odnosu na uvoznu robu, podrška u promociji i marketingu, aktivno uključivanje velikih kompanija u promociju mikro i malih preduzeća u kriznom periodu.Predlaže i poštovanje postojećih ili skraćenje valuta plaćanja, uključivanje u prodajne lance i "besplatno ulistavanje" mikro i malih preduzeća iz Srbije.Traže i pomoć u vidu biznis i finansijskog savetovanja, kao i u ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje

Izvor: Danas, 03.Apr.2020

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, 80 odsto očekuje smanjenje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije, dok oko 30 odsto smatra da će se to odraziti na smanjenje broja zaposlenih u preduzećima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.