Održana centralna skupština proizvođača mleka Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana centralna skupština proizvođača mleka Vojvodine

NOVI SAD - Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, nezadovljna otkupnom cenom mleka, uputila je danas predlog ministarstvu poljoprivrede Srbije da se cena mleka ubuduće formira na osnovu kvaliteta, a da se osnovna cena formira u asocijaciji.

Sa prvog redovnog zasedanja novoosnovane asocijacije u Novom Sadu, ministarstvu poljoprivrede upućen je i zahtev da se poveća regres po muznom grlu na 250 evra, koliko je iznosio nivo državne premije za mleko 2001. i 2002. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Asocijacija je zatražila i da svaki proizvođač po muznom grlu dobije mogućnost da zakupi jedan hektar državne zemlje po osnovnoj licitacionoj ceni, a državnim i pokrajinskim fondovima je predloženo da raspišu poziv za izgradnju sabirnih kapaciteta svežeg mleka namenjenog izvozu, kao i kapaciteta za preradu mleka.

Potpredšednik Asocijacije Jugoslav Dimitrijević rekao je agenciji Beta da je proizvođačima neophodna pomoć ministarstva poljoprivrede, kako bi se rešili problemi u proizvodnji mleka u Srbiji.

Prema njegovim rečima, trenutno se za otkup mleka dobija 28 dinara po litru, što je za šest dinara manje nego prošle godine, što je ocenio kao apsurd, jer mlečni proizvodi u Srbiji u međuvremenu nisu pojeftinili.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Slobodan Teofanov rekao je novinarima da će država imati u vidu otkupnu cenu mleka i da je, u skladu s tim, ministarstvo na svom drugom kolegijumu razgovaralo o tome.

"Dogovoreno je da se vidi dokle je Vrhovni sud stigao pri arbitriranju o eventualnom monopolskom položaju u industriji mleka u Srbiji", rekao je Teofanov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.