Održan Poslovni savet i forum za saradnju između Srbije I Belorusije: Privrednici dve zemlje za više zajedničkih poslova, investicija i trgovine

Izvor: BKTV News, 18.Apr.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan Poslovni savet i forum za saradnju između Srbije I Belorusije: Privrednici dve zemlje za više zajedničkih poslova, investicija i trgovine

Poslovni savet sa saradanju između Srbije i Belorusije održan je danas u Privrednoj komori Srbije. Tom prilikom je poručeno da će predstavnici dveju zemalja, kao i privrednici raditi na jačanju ekonomsko trgovinskih odnosa, kako bi se spoljnotrgovinska razmena dve zemlje približila cifri od 500 miliona dolara godišnje.

Vladimir Koltovič, beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu naglasio je da je Belorusija na 37. mestu od 190 zemalja po uslovima za biznis, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i među prvih 10 po reformama na unapređenju uslova poslovanja.

"Prioritet dajemo trgovinsko privrednim odnosima, čiji važan segment čine kontakti poslovnih krugova. Uz podršku srpske privrede svoje pozicije ovde je učvrstila beloruska industrija traktora, kamiona, autobusa, trolejbusa, a veliku pažnju poklanjamo razvoju zajedničkih projekata i računamo na srpsko iskustvo i inovativnost. Uveravam vas da vlada Belorusije čini i činiće sve što je neophodno za punu realizaciju ekonomskih potencijala naše saradnje."

Koltovič je istakao da vlade dve zemlje preduzimaju sve mera na širenju trgovinsko-privredne saradnje, kroz realizaciju projekata zajedničke proizvodnje.

"Preduzimaju se napori u širenju saradnje kako bi se ostavio cilj koji su postavili lideri dve zemlje, a to je razmena u vrednosti od 500 miliona dolara",rekao je Koltovič.

Vladimir Ulahovič, predsednik Beloruske trgovinsko industrijske komore naveo je da su u beloruskoj delegaciji firme iz raznih sfera ekonomskog života - mašinogradnje, građevinske industije, stambene i drvne industrije, bankarskog sektora, petrohemije, IT, proizvodnje guma i drugih.

Prema njegovim rečima, u okviru rada Međuvladine komisije stvorena je dobra i efikasna tradicija održavanja poslovnih susreta. Ulahovič je podsetio na prošlogodišnju posetu srpske delegacije, za vreme koje su stvoreni novi poslovni odnosi.

"Predsednik naše države i gospodin Vučić složili su se u oceni da je naša ukupna trgovinska razmena veoma skomna i postavili su nam veoma visoke ciljeve. Odgovor poslovne zajednice je veoma lak: Mi moramo da stremimo realizaciji tih ciljeva, jer to nisu samo brojke, to je ono što određuje budućnost naših država“, rekao je Ulahovič i dodao:

"Hoću da istaknem da u našem radu uvek i tradicionalno učestvuju predstavnici poslovne diplomatije, i želim pobedno da se zahvalim i da istaknem prisustvo predstavnika Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Dragomira J. Karića, velikog prijatelja naše zemlje. Veoma smo srećni da imamo tako uglednog predstavnika u Srbiji."

On je objasnio i da jedna od teškoća u saradnji i to što paket trgovinske razmene nije dovoljno širok.

"Najvažnije je da se od obične trgovine lagano prebacimo u oblast industrijske kooperacije, da plasiramo naše zajedničke proizvode na Evroazijsko i tržišta trećih zemalja.“

Predsednik Beloruske trgovinsko industrijske komore rekao je i da dve zemlje čekaju razgovori o zajedničkoj proizvodnji nameštaja, građevinskih materijala, lekova, kao i međusobne investicije.

Ulahovič je na kraju govora još jednom zahvalio Dragomiru Kariću za, kako je rekao, veličanstveni projekat u Minsku "Dana Mol".

Pozdravaljujući prisutne ministar privrede Goran Knežević rekao je da je Srbija danas politički, ekonomski i finansijski stabilna zemlja, i da je otvorena za unapređenje sveukupnih odnosa.

Ministar Knežević pozvao je beloruske privrednike da ulažu u Srbiji ističući da Ministarstvo privrede u svom portfelju ima oko 160 preduzeća spremnih za različite modele privatizacije, među kojima je i Petrohemijski kompleks.

Ukazao je na dobre makroekonomske pokazatelje u Srbiji – rast BDP, investicija, stabilne finansije, smanjenu nezaposlenost i sivu ekonomiju, podsetivši da su investitorima na raspolaganju finansijski i nefinansijski podsticaji za ulaganja u nove proizvodne kapacitete i širenje postojećeg poslovanja.

"Srbija je otvorena za udruživanje snaga sa Belorusijom za osvajanje novih tržišta", podvukao je Knežević.

Zoran Vujović, potpredsednik Privredne komore Srbije, istakao je da postoji obostrani interes privrednika dve zemlje da se unapredi ekonomska saradnja i podigne na viši nivo kroz zajedničke poslovne projekte.

"Cilj je da se u naredne dve-tri godine poveća spoljnotrgovinska razmena i dostigne 500 miliona dolara. O tome kolika je zainteresovanost privrednika da ojačaju bilateralne veze najbolje svedoči  prisustvo predstavnika 70 kompanija – 50 iz Srbije i 20 iz Belorusije iz raznih oblasti privrede, banaka i osiguravajućih društava. Privredna komora Srbije ima odličnu saradnju sa beloruskom komorom i zajedničke ciljeve da povezuju privrednike i kompanije, i pomognu u sklapanju novih poslova", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima velike su mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti građevinarstva, drvne i industrije nameštaja, agrokompleksu, autoindustriji, IT, farmaciji, turizmu. Srbija u Belorusiju može da poveća izvoz lekova, hemijskih proizvoda, sadnog materijala, alata i slično.

Vujović je ocenio da treba nastaviti liberalizaciju trgovine sa Belorusijom i Evroazijskim ekonomskim unijom i unaprediti strukturu robne razmene.

Nakon sednice poslovnog saveta održani su poslovni forum i bileteralni razgovori privrednika u okviru kojeg  predstavnici poslovne zajednice dve zemlje  razmenili iskustva, razmotrili potencijali za unapređenje saradnje i izazove sa kojima se susreću prilikom plasiranja svojih usluga i robe na srpsko odnosno belorusko tržište.

Poslovnom savetu za saradnju između Srbije i Belorusije prisustvovali su i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, počasni konzul Belorusije u Srbiji i predstavnik Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Dragomir J. Karić, pomoćnik počasnog konzula Belorusije u Srbiji Simon Karić, pomoćnik predstavnika Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Miloš Vučinić, generalni direktorom BK Grupe Ljubica Vukotić, i predstavnici Pokreta Snaga Srbije-BK.

Deveta sednica Poslovnog saveta, Poslovni forum i bilateralni razgovori održani su u okviru zvanične posete delegacije Belorusije Srbiji koju predvodio ministar Koltovič, a uoči zasedanja Međuvladine komisije za saradnju dve zemlje 19. aprila.

Državno privredna delegacija Republike Belorusije, koju predvode ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Koltovič i predsednik Beloruske trgovinsko industrijske komore Vladimir Ulahovič, doputovala je juče u dvodnevnu posetu Srbiji.

Delegaciju, koju čine i 20 privrednika iz raznih grana, poput mašinske, poljoprivredne, prehrambene industrije, na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekali su ambasador Belorusije u Srbiji Nj. E. Vladimir Čušev, počasni konzul Belorusije u Srbiji i predstavnik Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Dragomir J. Karić, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.