Knežević: Cilj da razmena sa Belorusijom bude 500 miliona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Cilj da razmena sa Belorusijom bude 500 miliona

Ukupna robna razmena Srbije i Belorusije u 2016. godini je iznosila 80 miliona dolara a jedan od najvažnijih ciljeva je da se ona poveća na 500 miliona dolara, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević, ističući da je za to potrebna bolja komunikacija privrednika.

"Kako bismo dostigli ciljeve koji su naši najviši državni rukovodioci usaglasili na međusobnim bilateralnim susretima, a pre svega, jedan od najvažnijih ciljeva - 500 miliona razmene između dve zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potrebno je da ostvarimo, pre svega, jaču komunikaciju privrednika, jer su oni ti koji čine tu saradnju boljom i kvalitetnijom", rekao je Knežević nakon sednice Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko- ekonomsku saradnju.

Država je tu da samo napravi dobar privredni ambijent, istakao je on.

Knežević je beloruskim prijateljima predočio nekoliko segmenata gde bi saradnja dve zemlje mogla biti veća i bolja i gde postoji veća perspektiva, a kao prvi je naveo direktne investicije.

"U skladu sa zakonom o ulaganjima i uredbom kojju je izdala vlada, postoje brojni finansijski i nefinansijski podsticaji za strane investitore. Takođe, ima i 160 preduzeća u procesu privatizacije koja se nalaze u portfelju ministarstva privrede i koja su spremna na različite modele privatizacije i tu vidim veliku mogućnost za buduću saradnju", rekao je Knežević.

Takođe, ministar je istakao i formiranje zajedničkih preduzeća i zajednički izlazak na nova, treća tržišta gde bi se, ocenjuje, moglo biti veoma konkurentno sa našim robama i uslugama.

Knežević je rekao i da je danas takođe sazrela ideja koju su predstavnici privrednih komora dve zemlje razmenili, a to je, otkriva, inicijativa za održavanje Dana dobavljača, pogotovo u oblasti građevinarstva i poljoprivrede, koja bi, kako smatra, još više zbližila naše privrednike.

"Za sve oblasti koje sam predložio, postoje međudržavni sporazumi potpisani u Minsku za vreme posete premijera Vučića. Sad je na privrednicima da ostvare kontakte, da se njihovi poslovi odvijaju na najbolji način, a na nama je da barijere, kojih je sve manje, srušimo i da poslovanje između dve države bude što jednostavnije", naglasio je ministar.

Knežević je rekao i da je sa beloruskim kolegom razgovarao o širokom dijapazonu tema, od privatizacije Petra Drapšina u Mladenovcu do pitanja o protivpožarnim vozilima i kako je rekao, "može da oda malu tajnu", da je lično od premijera Vučića dobio zadatak da te stvari što pre usaglasi i završi sa Belorusijom.

Beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Vasiljevič Koltovič istakao je da između dve zemlje nema nikakvih barijera u komunikaciji, da je stvorena je dobra pravna baza, te potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, i da se već sedam godina radi u tom režimu.

"Među nama nema viza i radi se bez prepreka, iako je 2016.g. bio mali pad u razmeni, 2017.g. su brojevi počeli da rastu, u prva dva meseca robna razmena porasla je za 62 odsto, za 42 odsto povećan obim izvoza Belorusije u Srbiju, a uvoz iz Srbije u Belorusiju povećan je 83 odsto", naveo je Koltovič.

Dodao je da su za vreme posete srpskog premijera početkom godine Belorusiji, postavljeni planovi na osnovu kojih treba podići robnu razmenu na 500 miliona dolara, te da je rezultat toga "mapa puta" gde su postavljeni osnovni zadaci za obe zemlje.

On je rekao da je počela montaža traktora, u Srbiji se montiraju i teretna vozila, a doneta je i ponuda za početak proizvodnje auto delova.

"Radi smo da pozovemo investitore da učestvuju u Minsku, grade se dva velika trgovinska centra, takođe, 2016. je otpočeo novi projekat - 'VK kapital' i mi smo takođe spremni zauzvrat da investiramo u Srbiju. Spremni smo na saradnju i u oblastima turizma, sporta, naučno tehničkog razvoja", istakao je Koltovič.

Živi kontakti, prema njegovom mišljenju, bez sumnje daju rezultate.

Dva ministra su kopredsedavala sednicom Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko- ekonomsku saradnju, a potpisali su Protokol sa Desetog zasedanja Međuvladine komisije i Memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti konkurentske politike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.