Od gubitnika do privatnika

Izvor: B92, 25.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od gubitnika do privatnika

Beograd -- Sektor malih i srednjih preduzeća u protekle tri godine zaposlio je 153.929 ljudi, najviše u mikrofirmama koje imaju do 10 zaposlenih.

Sektor MSPP ostvaruje 36 odsto Društvenog bruto proizvoda

Prema Globalnom preduzetničkom monitoringu, Srbija je po ranoj preduzetničkoj aktivnosti rangirana na 16. mestu u konkurenciji 42 zemlje. Podaci govore i da od 12 novoformiranih preduzeća u Srbiji u prvih 40 meseci opstane čak deset. Zahvaljujući sektoru MSPP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvoreno je oko 10 hiljada više radnih mesta nego što je u velikim firmama zatvoreno u procesu restrukturisanja.

Privreda Srbije je u poslednje dve godine neto dobitaš upravo zahvaljujući rentabilnom poslovanju MSPP, dok su velika preduzeća, gledano zbirno, iskazala neto gubitak. MSPP su i profitabilniji od velikih preduzeća (njihova stopa profitabilnosti iznosi 38,6 a velikih preduzeća 37,7 odsto), pri čemu im rentabilnost umanjuju samo društvena preduzeća – gubitaši u kojima nije završen proces finansijske konsolidacije.

Srbija je, inače, prošlu godine, završila sa 296.086 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (koji su prikazani kao mikropreduzeća) što je 99,7 odsto ukupno registrovanih firmi u privredi Srbije.

U njima je krajem prošle godine bilo zaposleno 906.669 ili dve trećine (65,5 odsto) radnika u privredi i 40 odsto ukupno zaposlenih u Srbiji. Ovaj sektor se u međuvremenu i uvećao, tako da je sredinom avgusta ove godine poslovalo 318.000 preduzeća – 102.042 privredna društva i 216.703 preduzetnika.

Procenjuje se da je sektor MSPP u 2007. ostvario 36 odsto u BDP Republike (oko 30 odsto u 2004), da se na njega knjiži dve trećine ukupnog prometa (4.107 milijardi dinara) i gotovo 60 odsto bruto dodate vrednosti (720 milijardi dinara) nefinansijskog sektora.

U trgovini sa svetom ovaj sektor ostvaruje dve petine izvoza i dve trećine uvoza Srbije. MSPP izvoznici (njih 12.643 ili oko 97 odsto ukupnog broja izvoznika) izvezli su robu vrednu 226,2 milijarde dinara (50,2 odsto vrednosti ukupnog izvoza) a 21.839 MSPP uvoznika (97,8 svih uvoznika) ostvarilo je oko dva puta veći uvoz od velikih preduzeća (651,1 milijardu dinara ili 64,3 odsto ukupnog srpskog uvoza).

Dinamičan razvoj MSPP sektora od 2001. do sada, kako se ocenjuje u Godišnjem izveštaju o MSPP za 2007. godinu Ministarstva ekonomije i Republičkog zavoda za razvoj, rezultat je boljih opštih uslova i većih investicija.

MSPP sektor suočen je i sa mnogim problemima

Blizu 40 odsto firmi u MSPP sektor bavi se trgovinom

I sektor malih i srednjih preudzeća, međutim ima svoje probleme i ograničenja, pre svega u strukturi po veličini. Najbrojnija su mikro – 95,6 odsto, što ukazuje na slabu ekonomsku snagu srednjih preduzeća, koja bi trebalo da budu pokretač razvoja celokupnog sektora i na potrebu da što više mikrofirmi izraste u male i srednje.

Takođe, nedovoljna je konkurentnost izvan granica zemlje, poseban problem je i regionalna i granska koncentracija unutar sektora.

U najrazvijenijem Beogradu i najrazvijenijem Južnobačkom okrugu posluje oko 40 odsto ovih firmi, (u metropoli čak trećina registrovanih), dok posmatrano po granama, dve trećine preduzetnika (66 odsto) posluje u uslužnim delatnostima, od čega se više od polovine (37 odsto) bavi trgovinom na veliko i malo, dok je u prerađivačkoj industriji registrovano 17, a u građevinarstvu 7,6 procenata.

Preduslov ekonomsko-finansijskog jačanja sektora MSPP je i otklanjanje mnogih barijera za ubrzaniji razvoj od administrativnih do finansijskih. Posle nekoliko godina napretka u poboljšanju uslova za poslovanje, Srbija je 2007. stagnirala, čak i pala i na lestvicama Svetske banke i na rang-listi Svetskog ekonomskog foruma koji meri konkurentnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.