OSTALI BEZ POSLA, PA POKRENULI PORODIČNI BIZNIS: Jokovići proizvode cveće i za Evropu! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2020, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSTALI BEZ POSLA, PA POKRENULI PORODIČNI BIZNIS: Jokovići proizvode cveće i za Evropu! (FOTO)

Iz godine u godinu proširuju asortiman cveća koji proizvode!

Kada su pre petnaestak godina Olivera i Goran Joković, bračni par iz Musine reke, ostali bez posla u posrnulim kraljevačkim društvenim preduzećima, nisu se dugo dvoumili u izboru novog posla i izvora egzistencije. Oliverin otac finansijski je pomogao ćerku i zeta da za početak podignu jedan plastenik za gajenje cveća sa par hiljada biljaka. Tako su krenuli, a danas su Jokovići u samom vrhu najboljih i najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proizvođača cveća u Srbiji.

Uz pomoć svog supruga, i sinova iz godine u godinu povećavali su proizvodnju i broj savremenih plastenika, proširivali asortiman cveća.

- Početak je bio težak. Pored našeg skromnog znanja i iskustva za kvalitetnu proizvodnju, trebalo je pronaći pouzdane dobavljače reznica, proizvođače kvalitetnog đubriva i zaštitnih sredstava, sigurne kupce radi opstanka u velikoj konkurenciji.Danas je mnogo lakše, iako se radi nikada manje od 12 sati dnevno. Sada sam zadovoljna jer proizvodnja cveća obezbeđuje pristojan život mojoj četvoročlanoj porodici - kaže stub porodičnog biznisa Olivera Joković.

U plastenicima Jokovića raste oko 200.000 biljka, 40 vrsta cveća, počev od muškatli svih vrsta, među kojima su "ledene" zaštitni znak cvetnog raja u Musinoj reci, zatim kaliope, ciklame, zomale i na desetine drugih koje sve brže osvajajaju najprobirljivija tržišta.

- Najveće količine cveća prodajemo našim tradicionalnim kupcima kod svoje kuće, zatim na kraljevačkoj, čačanskoj i drugim pijacama u okolnim gradovima, kao i u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Naše cveće imali su prilike da vide i Holanđani, Mađari, Nemci i mnogi. Zato o svemu vodimo računa. Reznice i đubrivo nabavljamo u Sloveniji, ništa u lancu proizvodnje, od sadnje do pakovanja, ne prepuštamo slučaju - ističe suprug Goran Joković.

Jokovići planiraju da sa svojim cvećem izađu na tržište Zapadne Evrope. Upoređivali su se s drugima na raznim sajmovima i izložbama i videli da su ravni najboljim i najpoznatijim evropskim proizvođačima. U punoj su snazi ambiciozni i radni sinovi Nikola i Nenad, koji ovladali znanjem iz oblasti cvećarstva, iako se za to nisu školovali. To celoj porodici olakšava posao u odnosu na vreme od pre desetak godina.

- Ja i brat smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv. Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi. U svakom slučaju biće nam lakše nego našim roditeljima. Imaćemo u njima dobre učitelje, obezbeđeno tržište koje ćemo čuvati kvalitetom i poštenim odnosom prema kupcima - kazao je sin Nikola.

Ova vredna i uzorna porodica u moderne i funkcionalne plastenike, prateće sisteme za navodnjavanje i grejanje i drugu infrastrukturu do sada je uložila više od 100.000 evra. Zato odustajanja od ovog posla više nema. Sinovi već polako preuzimaju najveći posao u malom cvetnom raju u svojoj Musinoj reci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.