Novi trendovi u proizvodnji pesticida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2010, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi trendovi u proizvodnji pesticida

NOVI SAD - Više od trećine našeg tržišta preparata za zaštitu bilja čine generički pesticidi koji su u stvari kopije originalnih preparata, rečeno je na seminaru Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja upriličenom za novinare koji prate poljoprivredu.

Prilog novinara Radio Novog Sada Đorđa Simovića.

Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja koje čine predstavnici najvećih multinacionalnih kompanija "BSF", "Bajera", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Dova", "Dipona" i "Sindžente", kažu da je za registraciju jedne aktivne materije u Evropskoj uniji potoše više od 200 miliona dolara.

Potrebne su i godine ispitivanja efikasnosti pesticida, kao i njegovog negativnog uticaja na ljude, životinje, zemljište i vodotokove.

Prema rečima člana odbora za registraciju pesticida u udruženju uvoznika sredstava za zaštitu bilja Miroslava Ivanovića da bi pesticid bio registrovan na tržištu Evropske unije mora da ga prati hiljade dokumenata koje ne poseduju generički pesticidi koji na naše tržište dolaze sa dalekog istoka.

Prema Ivanovićem rečima od 800 pesticida na našem tržištu samo njih 250 je originalno.

Kako u udruženju uvoznika upozoravaju u Srbiji se oko polovine obradivih površina tretira sredstvima za zaštitu bilja koja su potencijalno opasna po zdravlje što bi moglo da dovede i do zabrane izvoza hrane iz Srbije u zemlje Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi trendovi u proizvodnji pesticida

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Maj.2010

   Udruženje inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja održaće u Beogradu seminar o najnovijim trendovima u toj oblasti..    ...Procitajte celu vest na izvornoj stranici ...Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.