Novi skandal trese kriptotržište: Krivi su za sve

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 22:20

Novi skandal trese kriptotržište: Krivi su za sve

Najveća svetska kriptoberza Bajnens pristala je da plati sudsku nagodbu od oko četiri milijarde dolara.

Njen osnivač i izvršni direktor Čangpeng Džao pred američkim sudom se izjasnio krivim zbog toga što nije sprečio pranje novca na ovoj platformi.

Džao je podneo ostavku na poziciju izvršnog direktora kompanije, a Bajnens je priznala da je prekršila američki Zakon o bankarskoj tajni i program sankcija, kao i da nije prijavljivala sumnjive transakcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi AP.

"Ako koristite novu tehnologiju za kršenje zakona, vi niste inovator nego kriminalac", rekao je američki državni tužilac Merik Garland koji je nagodbu nazvao jednom od najvećih korporativnih kazni u istoriji SAD.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da će u sklopu sudske nagodbe tokom narednih pet godina nadzirati rad kripto berze Bajnens, kao i da se ova kompanija obavezala da će postepeno potpuno napustiti američko tržište.

Firma Bajnens je navela da je donela "pogrešne odluke" jer je brzo prerasla u najveću svetsku kripto berzu i dodala da sudskom nagodbom priznaje svoju krivičnu odgovornost.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je istakla da je Bajnens obradila transakcije "nezakonitih aktera" i time "podržala aktivnosti kao što su seksualno zlostavljanje dece, trgovina narkoticima ili terorizam u više od 100.000 transakcija".

Bajnens nije podnela nijedan izveštaj o sumnjivim aktivnostima vezanim za te transakcije, a kompanija je dozvolila više od 1,5 miliona trgovanja kriptovalutama kojima su prekršene sankcije SAD, naglasila je Jelen.

Prema njenim rečima, transakcije na platformi Bajnens su obavljale i Hamasove brigade Al Kasam ili sunitska Al Kaida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.