Izvor: Beta, 04.Feb.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila za banke

BEOGRAD, 4. februara 2011. (Beta) - Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga omogućiće unapredjenje dobre poslovne prakse banaka i drugih finansijskih institucija, fer odnos prema korisnicima i jačanje finansijskog sektora Srbije, saopštila je u petak Narodna banka Srbije.

"Zakonom će biti zaokružen sistem zaštite potrošača, zajedno sa opštim Zakonom o zaštiti potrošača i povećaće se stepen zaštite korisnika finansijskih usluga", rekla je na konferenciji za novinare viceguvernerka NBS Mira Erić-Jović.

Kamata više neće moći da se menja na osnovu odluke jedne strane, odnosno banke, a varijabilni elementi koji se recimo odnose na euribor, moraće da budu odredjeni jasno i precizno, kako bi korisnik tačno mogao da zna šta će uticati na eventualnu promenu kamate.

Mira Erić-Jović je kazala da će zakon omogućiti i da korisnik u roku od 14 dana odustane od zaključenog ugovora o kreditu, o dozvoljnom prekoračenju računa, o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, o finansijskom lizingu i to bez navodjenja razloga za odustanak.

Predlogom novog zakona korisnik će imati pravo da podigne gotovinu bez naknade, kao i pravo na besplatno gašenje računa, a banka obavezu da ga mesečno obaveštava o dozvoljenom prekoračenju računa.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova pravila za banke

Izvor: NaDlanu.com, 04.Feb.2011

BEOGRAD, 4. februara 2011. (Beta) - Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga omogućiće unapređenje dobre poslovne prakse banaka i drugih finansijskih institucija, fer odnos prema korisnicima i jačanje finansijskog sektora Srbije, saopštila je u petak Narodna banka Srbije. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Kraj samovolji banaka

Izvor: Danas, 04.Feb.2011

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je 2. februara upućen Narodnoj skupštini, u potpunosti je usklađen sa regulativom Evropske unije i ima za cilj da zaštiti građane od banaka i lizing kuća koje primenjuju nefer poslovne prakse - izjavila je juče Mira Erić Jović, vicepremijer...

Nastavak na Danas...

Za loš odnos prema klijentu banci kazna milion dinara

Izvor: Blic, 05.Feb.2011, 01:30

Ukoliko banke ne budu poštovale odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije će izricati i novčane kazne od 500.000 dinara, a ako se ne ispravi nepravilnost, sledi kazna u dvostrukom iznosu. Novim zakonom će biti otklonjeni loši maniri banaka..Posle usvajanja u Skupštini,...

Nastavak na Blic...

Za loš odnos prema klijentu kazna milion dinara

Izvor: S media, 05.Feb.2011

Ukoliko banke ne budu poštovale odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije će izricati i novčane kazne od 500.000 dinara, a ako se ne ispravi nepravilnost, sledi kazna u dvostrukom iznosu...Posle usvajanja u Skupštini, rok za primenu zakona je šest meseci, koliko...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.