Norvežani rešili problem: Gas u Evropi nije bio ovako jeftin duže od dve godine

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 13:43

Norvežani rešili problem: Gas u Evropi nije bio ovako jeftin duže od dve godine

Cene prirodnog gasa u Evropi stabilizovale su se danas na najnižem nivou u više od dve godine zahvaljujući obilnom snabdevanju i blagoj zimi.

Danas prepodne megavat-sat gasa s rokom isporuke od mesec dana koštao je na referentnoj holandskoj digitalnoj platformi 29,70 evra.

Juče se spustio prvi put od početka 2022. godine ispod nivoa od 30 evra. Analitičari ističu relativno obilno snabdevanje ukapljenim prirodnim gasom iz uvoza i puna skladišta zahvaljujući blagoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zimi. U Nemačkoj bila su u subotu popunjena 83,80 posto, prenosi Indeks.

Norveška postala glavni snabdevač

Početkom prošle godine cena mu je bila oko 79 evra po megavat-satu, da bi u oktobru nakratko prekoračila 57 evra kad je sukob u palestinskom Pojasu Gaze podstakao zabrinutost za snabdevanje. Otada beleži silazni trend.

U avgustu 2022. dostigla je 277 evra zbog smanjenog snabdevanja gasovodima iz Rusije. U međuvremenu Norveška je postala glavni snabdevač Evrope gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gas u Evropi nije bio ovako jeftin duže od dve godine

Izvor: Kamatica.com, 16.Jan.2024

Cene prirodnog gasa u Evropi stabilizovale su se danas na najnižem nivou u više od dve godine zahvaljujući obilnom snabdevanju i blagoj zimi..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.