Njemačkoj nedostaje radnika, ovo su najtraženija zanimanja

Izvor: Capital.ba, 10.Mar.2024, 15:16

Njemačkoj nedostaje radnika, ovo su najtraženija zanimanja

BERLIN – Nedostatak kvalifikovane radne snage u njemačkoj privredi posebno je vidljiv u profesijama koje obično obavlja jedan pol, navodi Institut za njemačku privredu (IW) u studiji povodom Dana žena, javlja dpa. FOTO: Pixabay IW je analizirao deset skupina zanimanja u kojima je posebno velik manjak kvalifikovanih radnika. Svi ti poslovi bili su tipično ženski ili tipično muški. Zavod je takvima definisao zanimanja ako je udio jednog ili drugog pola u radnoj snazi ​​najmanje 70 posto. Nedostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << radnika u tipično ženskim zanimanjima, kao što su čuvanje djece, učiteljice, socijalni rad i socijalna pedagogija, piše Fenix Magazin. U svakoj od ovih profesija 2023. godine u Njemačkoj je nedostajalo dvadesetak hiljada kvalifikovanih radnika. Nešto manje nepopunjenih radnih mjesta, oko 18.000, bilo je u tipično muškom zanimanju građevinske elektrotehnike. Napori donekle urodili plodom Napori da se rodno specifična zanimanja otvore radnicima drugog pola do sada su samo donekle urodili plodom, navodi IW. Na primjer, udio žena među automehaničarima se od 2014. godine udvostručio, ali na samo pet odsto. U pojedinim tipično ženskim poslovima udio muškaraca još je manji, pa je svega dva odsto socijalnih radnika muškaraca. S druge strane, u zdravstvu i njegovanju udio muškaraca porastao je za više od dva procentna boda, na oko 25 odsto. Чланак Njemačkoj nedostaje radnika, ovo su najtraženija zanimanja се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

LEPA VEST ZA NEZAPOSLENE: Nemačka VAPI za radnicima, slobodno PREKO 20.000 radnih mesta, i to ŽENSKIH

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024

U Nemačkoj veliki nedostatak kvalifikovanih radnika...Nedostatak kvalifikovane radne snage u nemačkoj privredi posebno je vidljiv u profesijama koje obično obavlja jedan pol, objavio je Institut za nemačku privredu...Institut je, u studiji povodom Dana žena, analizirao 10 grupa zanimanja u kojima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.