LEPA VEST ZA NEZAPOSLENE: Nemačka VAPI za radnicima, slobodno PREKO 20.000 radnih mesta, i to ŽENSKIH

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 16:45

LEPA VEST ZA NEZAPOSLENE: Nemačka VAPI za radnicima, slobodno PREKO 20.000 radnih mesta, i to ŽENSKIH

U Nemačkoj veliki nedostatak kvalifikovanih radnika.

Nedostatak kvalifikovane radne snage u nemačkoj privredi posebno je vidljiv u profesijama koje obično obavlja jedan pol, objavio je Institut za nemačku privredu.

Institut je, u studiji povodom Dana žena, analizirao 10 grupa zanimanja u kojima postoji posebno veliki nedostatak kvalifikovanih radnika.

Svi ovi poslovi su bili tipično ženski ili tipično muški. Zavod je definisao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takva zanimanja ako je udeo jednog ili drugog pola u radnoj snazi najmanje 70 odsto, javlja DPA.

Nedostaje radnika u tipično ženskim zanimanjima, kao što su: čuvanje dece, nastavnici, socijalni rad i socijalna pedagogija.

U svakoj od ovih profesija 2023. godine u Nemačkoj je nedostajalo po 20.000 kvalifikovanih radnika. Nešto manje nepopunjenih radnih mesta, oko 18.000, bilo je u tipično muškom zanimanju građevinske elektrotehnike.

Napori da se rodno specifična zanimanja otvore za radnike drugog pola do sada su samo donekle urodili plodom, navodi Institut za nemačku privredu. Primera radi, udeo žena među automehaničarima se udvostručio od 2014. godine, ali na svega pet odsto.

U nekim tipično ženskim poslovima udeo muškaraca je još manji, pa su samo dva odsto socijalnih radnika muškarci.

S druge strane, u zdravstvu i negi udeo muškaraca je povećan za više od dva procentna poena, na oko 25 odsto.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.