Niš, u dva dana počinju dve fabrike sa radom

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš, u dva dana počinju dve fabrike sa radom

U Nišu danas i sutra svoje pogone otvaraju dve fabrike: austrijski "Cumtobel" i filipinski IMI. Reč je o investicijama od oko 60 miliona evra, a u tim fabrikama biće posla za više od 2.300 radnika. Otvaranju fabrika prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Tačno godinu dana od postavljanja kamena temeljca, u Nišu počinje sa radom fabrika austrijske kompanije "Cumtobel". Na više od 40.000 kvadrata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodiće se najmodernija rasveta. Jedan od prvih inženjera koji su se ovde zaposlili je 32-godišnji Nemanja Perić.

"Uslovi su odlični. Krenuo sam kao operater na proizvodnoj jedinici u 'Cumtobelu' i ubrzo sam napredovao i postao šef smene", kaže Nemanja.
U "Cumtobelu" sada radi 260 radnika, a ukupno će biti posla za 1.100 ljudi.
"Cumtobel", za koji kažu da je "Mercedes" u oblasti pametne rasvete, u Nišu će proizvoditi sijalice i komponente. "Cumtobel" je u izgradnju ove fabrike uložio oko 30 miliona evra.
Nedaleko odatle, u fabrici filipinske kompanije IMI proizvodiće se elektronske auto-komponente. Posla ima za 1.250 radnika, od toga 500 inženjera.
"Mi smo velika kompanija i planiramo da pored ljudi koje zaposlimo, angažujemo i lokalne dobavljače i kooperante, tako da će za vaše ljude biti dosta posla", ističe poslovni menadžer IMI Radoslav Georgijev.
Ovo je šesta fabrika koja se u Nišu otvara za dve godine. Zbog toga je broj nezaposlenih smanjen za skoro trećinu u odnosu na 2015. godinu.
"U ove dve kompanije ima posla za skoro 600 inženjera. To je jako značajno i to su mere koje preduzimaju Vlada i država kako bi sačuvali one ljude koji su nam decenijama unazad odlazili iz našeg grada i naše zemlje", ukazao je gradonačenik Niša Darko Bulatović.
Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović rekao je da se često paralelno sa investicijama radi na opremanju i unapređenju infrastrukture, što je bilo i u ovom slučaju.
U investicionoj zoni Istok, spremna je infrastruktura za još dve fabrike, ali i komercijalne sadržaje, koji bi u Niš mogli da privuku investicije i do 100 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fabrike Cumtobel i IMI u naredna dva dana otvaraju pogone (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2018

Kompanija Cumtobel u kojoj će se proizvoditi rasveta i koja je nedavno pokrenula deo proizvodnje u Nišu, danas će biti i zvanično otvorena, a prema najavama na otvaranju će biti i predsednik Aleksandar Vučić, koji je ranije obećao da će inženjeri u ovoj fabrici imati platu 1.000 evra..."Mercedes...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vučić: Ulaganjem u Niš i otvaranjem novih fabrika vatićemo mlade ljude iz inostranstva

Izvor: JuznaSrbija.info, 28.Sep.2018

"Ulaganjem u Niš i otvaranjem novih fabrika, stavranjem pozitvne poslovne klime, vratićemo mlade ljude iz inostranstva", rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, na otvaranju austrijske fabrike "Cumtobel" u Nišu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.