Nenaplativi krediti blokirali kreditnu aktivnost

Izvor: Economy.rs, 28.Maj.2015, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenaplativi krediti blokirali kreditnu aktivnost

Udeo nenaplativih kredita u Srbiji toliko je visok da je bukvalno blokirao kreditnu aktivnost, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS).

Guvernerka je, na konferenciji "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja: Koja je uloga centralnih banaka?", rekla da je prvi korak da se donese strategija za koju je rok jul, a da prve rezultate možemo da očekujemo početkom naredne godine.

"Ono što mogu da obećam jeste da nećemo posezati za brzim rešenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << koja će navodno dati rezultate u kratkom roku. Gumica za brisanje lošeg plasmana iz bilansa banaka nije rešenje", poručila je Tabaković.

Rešenje je, prema njenim rečima, realna ekonomija i podizanje životnog standarda.

Građani i firme, navela je ona, treba da budu kreditno sposobni sa svoje strane, a banke će sa svoje strane morati da preuzmu onaj deo tradicionalnog rizika koji će deliti sa klijentima, a ne da se bave najsigurnijim i najunosnijim poslovima.

- Niko neće sprečavati da bilo ko, ko ima novca, raspodeli ulaganja u hartije od vrednosti, privredu, građane...ali nećemo dozvoliti da se rizici loših poslovnih odluka banaka prevale na skuplje kredite za građane, rekla je guverner NBS.

Ona je rekla da su Narodna banka, ministarstva finansija, privrede, pravde i svi koji mogu da pomognu, formirali radnu grupu koja će se baviti ovim problemom.

"Hoćemo da rešimo ovaj problem, a ne da ga učinimo većim", poručila je Tabaković. (Economy.rs, 28. maj 2015.)

Nastavak na Economy.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.