Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2015, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Pozitivni prvi rezultati mera dogovorenih sa MMF

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kazala da danas da su pozitivni prvi rezultati sprovođenja mera dogovorenih sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"To potvrđuju reakcije na finansijskom tržištu, jer je nakon sklapanja sporazuma sa MMF-om došlo do pada prinosa na državne obveznice, do povećanja traženje za dinarom i posledično do njegovog jačanja", rekla je Tabaković u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Ekonomsko upravljanje u Evropi i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << proces pristupanja Evropskoj uniji: koja je uloga centralnih banaka?".

Ona je istakla da je jedan od najvažnijih pozitivnih efekata primene mera dogovorenih sa MMF-om smanjenje budžetskog deficita u prvom kvartalu ove godine i da su očekivanja da će takav trend biti nastavljen.

"Poslednji podaci o ekonomskoj aktivnosti ukazuju na njen opravak krajem prethodne i početkom ove godine, pre svega zbog rasta izvoza", istakla je Tabaković.

Program sa MMF-om, po njeni rečima, ima tri ključna cilja - održivost javnih finansija kroz fiskalnu konsolidaciju, povećanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje konkurentnosti privrede i ekonomski rast, sprovođenjem struktrurnih reformi.

"NBS i Vlada Srbije smatraju da su preduslovi za održiv ekonomski rast u srednjem periodu oporavak privrede, stabilne javne finansije i povoljnije ekonomsko okruženje, rast investicija i zaposlenosti, ispunjavanje standrada na putu evrointegracija", navela je Tabaković.

Skupu koji organizuje NBS u saradnji s Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) prisustvuju predstavnici centralnih banaka Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Turske, zatim centralnih banaka zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i predstavnici Evropske centralne banke, Evropske komisije i nadležnih institucija Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jorgovanka Tabaković: Prvi rezultati mera su pozitivni

Izvor: Kurir, 27.Maj.2015

Guvernerka Narpodne banke Srbije istakla da je došlo do pada prinosa na državne obveznice i povećanja tražnje za dinarom, što je dovelo do jačanja domaće valute..BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su prvi rezultati sprovođenja mera predviđenih...

Nastavak na Kurir...

NBS: Dinar ojačao i traži se više

Izvor: B92, 27.Maj.2015

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da su pozitivni prvi rezultati sprovođenja mera dogovorenih sa Međunarodnim monetarnim fondom..."To potvrđuju reakcije na finansijskom tržištu, jer je nakon sklapanja sporazuma sa MMF-om došlo do pada prinosa na državne obveznice, do...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.