Podneta tužba: Nemci se posvađali oko tenka leopard 2

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 07:44

Podneta tužba: Nemci se posvađali oko tenka "leopard 2"

Dve kompanije koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih tenkova ''Leopard 2'' uplele su se u pravni spor oko prava intelektualne svojine.

Kompaniju Rajnmetal, koja je prošle godine dovedena u centar pažnje kada je Nemačka povećala svoje troškove za odbranu, optužila je kompanija Kraus-Mafaj Vegman (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj, preneo je Rojters.

Pod pritiskom saveznika, nemačka vlada je ove godine pristala da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošalje tenkove ''Leopard 2'' u Ukrajinu, koji se smatraju ključnim naoružanjem koje je tražio Kijev u pripremi velike prolećne kontraofanzive.

Rajnmetal pravi topove za ''Leopard 2'', dok KMV proizvodi šasije za taj tenk. KMV je na izjavu izvršnog direktora Rajnmetala Armina Papergera, da ta kompanija poseduje prava na model ''Leopard 2A4'', reagovala tužbom. Iz okružnog suda u Minhenu danas je saopšteno da KMV traži pravnu zaštitu kako bi sprečio Rajnmetal da daje izjave koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njena prava".

Nije odmah jasno kakav uticaj spor može da ima na saradnju dve kompanije, koje su prošle nedelje zajednički objavile naređenje nemačke vojske za nadogradnju 143 borbena vozila ''Puma'', čija je vrednost procenjena na oko 770 miliona evra, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.