Nemačka se oporavlja?

Izvor: B92, 23.Nov.2023, 22:09

Nemačka se oporavlja?

Pad ekonomske aktivnosti u Nemačkoj je usporen, a postoji mogućnost povratka rastu u prvoj polovini 2024. godine, saopštio je danas Markit ekonomiks.

Navodi da je, prema preliminarnoj proceni, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj u novembru porastao na 47,1 poen sa oktobarskih 45,9 poena.

Tržišta su očekivala blaži rast ovog indeksa, na 46,5 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u novembru porastao na 48,7 poena sa oktobarskih 48,2 poena, a PMI u proizvodnji na 42,3 poena sa 40,8 poena od prošlog meseca.

"Uskoro nam stiže Božić, a sa njim i neka nada za nemačku privredu. Ekonomski pad se i dalje usporava, a posebno ohrabruje porast u skoro svim podindeksima", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, poslednji rezutati sugerišu da bi ekonomska aktivnost Nemačke mogla da se vrati rastu, odnosno ekspanziji, u prvoj polovini sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.