Nema razloga za protest u agraru

Izvor: B92, 30.Maj.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema razloga za protest u agraru"

Beograd -- Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže da ne vidi razloge za protest poljoprivrednika, jer je Vlada danas usvojila programe kreditiranja agrara.

Milovanović je rekao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike "u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje".

Vlada je usvojila programe kreditiranja agrara koji će omogućiti investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju, uz subvencionisanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamatnu stopu od osam procenata, izjavio je on.

Za tu namenu iz budžeta biće izdvojeno 2,7 milijardi dinara, za delimično finansiranje kamata i osiguranje kredita poljoprivrednicima, a registrovana poljoprivredna gazdinstva moći će da podignu kredit u maksimalnoj iznosu od pet miliona dinara i periodom otplate do 36 meseci.

Milovanović je rekao da su predstavnici ministarstva i poljoprivrednih proizvođača ranije razgovarali i diskutovali o merama koje su donešene u proteklom periodu, kao i merama koje će biti donete u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

"Ne vidim uopšte razloga za protest, za nezadovoljstvo, pogotovo ukoliko se zna da je razvoj stočarstva, prioritet rada ministarstva, da je osnovna ideja podsticanja stočarske i ratarske proizvodnje kroz proizvodnju stočne hrane sa dodatom vrednošću i plasman na treća tržišta", kazao je on reagujući na negodovanja zemljoradnika u Vojvodini i drugim krajevima zemlje zbog neispunjavanja prethodnih vladinih mera za podsticanje domaćeg agrara.

Milovanović je dodao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike "u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje".

On je naveo da je i osnovni prioritet rada Ministarstva poljoprivrede i trgovine - uredno i redovno snabdevanje domaćeg tržišta, domaćih potrošača, po cenama koje jesu fer i korektne.

"S druge strane, potpuno se mora poći od realnih finansijskih pretpostavki, od činjenice da je agrarni budžet ograničen, da su sredstva kojima mi raspolažemo za podsticanje poljoprivredne proizvodnje ograničena, i da je neophodno ova sredstva locirati na pravi način", rekao je Milovanović.

"Neophodna je rekonfiguracija politike, plasman sredstava ka korisnicima kojima su državna sredstva najpotrebnija, u formi koja može na najbrži način da odgovori potrebama i donese konkretan rezultat", naveo je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije usvojila program podsticaja agrara

Izvor: EMportal, 30.Maj.2011

Vlada Srbije usvojila je danas programe kreditiranja agrara koji će omogućiti poljoprivrednicima investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju kao i građevinske objekte, uz subvencionisanu kamatnu stopu od osam procenata na godišnjem nivou, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede...

Nastavak na EMportal...

Milovanović: Ne vidim razlog za protest poljoprivrednika

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2011

Vlada Srbije usvojila je nove mere kreditiranja i subvencionsanja agrara. Poljoprivredni proizvođači protestvuju jer Vlada nije ispunila ni prethodne programe.

Nastavak na Radio 021...

Poljoprivrednici nastavljaju blokadu, bez dogovora o subvencijama

Izvor: Blic, 31.Maj.2011, 01:40

BEOGRAD - Delegacija vojvođanske Asocijacije poljoprivrednika nije prihvatila večeras, posle sastanka sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ponudu Vlade Srbije o subvencijama za posed do najviše 30 hektara obradive površine...Predstavnici poljoprivrednika najavili su i da će sutra najverovatnije...

Nastavak na Blic...

Seljaci najavili proteste i u Beogradu

Izvor: S media, 31.Maj.2011

Delegacija poljoprivrednika koji su juče blokirali saobraćajnice u Vojvodini, nije prihvatila ponudu Vlade Srbije o subvencijama. ..Nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, poljoprivrednici su najavili dalju blokadu puteva, a ne odustaju ni od dolaska u Beograd, kako bi pred...

Nastavak na S media...

Bez dogovora Vlade i poljoprivrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2011

BEOGRAD -..Delegacija vojvođanske Asocijacije poljoprivrednika nije prihvatila sinoć, posle sastanka sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ponudu Vlade Srbije o subvencijama za posed do najviše 30 hektara obradive površine...Predstavnici poljoprivrednika najavili su i da će danas najverovatnije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Poljoprivrednici i Vlada Srbije bez dogovora

Izvor: Capital.ba, 31.Maj.2011

BEOGRAD, Na sastanku ministra poljoprivrede Srbije Dušana Petrovića i predstavnika poljoprivrednika koji protestuju zbog smanjenja subvencija nije postignut dogovor, izjavio je predsjednik udruženja poljoprivrednika Pančevac Miodrag Radanov. Radanov, koji je bio na sastanku održanom sinoć, rekao...

Nastavak na Capital.ba...

Poljoprivrednici i dalje blokiraju puteve, bez dogovora sa Ministarstvom

Izvor: 025info.rs, 31.Maj.2011

Posle sastanka šestočlane delegacije poljoprivrednika sa ministrom Petrovićem, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da maksimalno što resorno ministarstvo može da uradi je da omogući subvencionisanje u

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.