Bez dogovora Vlade i poljoprivrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Vlade i poljoprivrednika

BEOGRAD -

Delegacija vojvođanske Asocijacije poljoprivrednika nije prihvatila sinoć, posle sastanka sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ponudu Vlade Srbije o subvencijama za posed do najviše 30 hektara obradive površine.

Predstavnici poljoprivrednika najavili su i da će danas najverovatnije nastaviti blokadu puteva.

Posle sastanka šestočlane delegacije poljoprivrednika sa ministrom Petrovićem, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da maksimalno što resorno ministarstvo može da uradi je da omogući subvencionisanje u istom iznosu kao i prošle godine, kada je isplaćivano 14.000 dinara po hektaru, za maksimalno 30 hektara obradive površine po jednom gazdinstvu.

To znači da će oko 90 odsto korisnika ostvariti svoje pravo za celokupnu površinu obrađene zemlje, dok će ostali ostvariti svoje pravo do 30 hektara oranica, objasnio je Milovanović i podsetio da je prošle godine pravo na subvencije iskoristilo 74.901 korisnika, a ukupan broj poljoprivrednika sa obrađenih do 30 hektara iznosio je oko 67.000.

Milovanović je rekao da je predlog Ministarstva poljoprivrede istovetan kao i prošle godine i da se ništa neće promeniti u pogledu korisnika subvencija.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je rekao novinarima da će on noćas otići pred svoje kolege koje štrajkuju na saobraćajnicama u Vojvodini da im saopšti rezultate razgovora, dodajući da nije uveren da će oni prihvatiti navedenu ponudu i da će, verovatno, nastaviti danas započetu blokadu puteva.

Kiš je kazao da trenutno kod Pančevačkog mosta ima oko hiljadu poljoprivrednika sa njihovim mašinama, a da su zemljoradnici blokirali i puteve oko Novog Sada, prilaze Zrenjaninu i nekim drugim mestima u Vojvodini.

Ranije danas Kiš je izjavio Tanjugu da je osnovni razlog za protest poljoprivrednika nezadovoljstvo zemljoradnika u Vojvodini i drugim krajevima zemlje zbog neispunjavanja prethodnih vladinih mera za podsticanje domaćeg agrara.

"Poljoprivrednici samo traže kontinuitet prethodnih mera u svim vidovima poljoprivrede kako je planirano budžetom", rekao je Kiš.

On je napomenuo da zemljoradnici "ne mogu više da čekaju", jer nisu zadovoljni obećanjima iz resornog ministarstva pa su odlučili da traktorima dođu u Beograd i da zahtevaju hitno sprovođenje mera obećanih još prošle jeseni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.