Naterati državu da redovno plaća privredi

Izvor: Blic, 28.Maj.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naterati državu da redovno plaća privredi

Vlada Srbije namerava da usvajanjem novog zakonskog predloga obaveže državu na redovnost izmirivanja obaveza prema privredi u roku ne dužem od 60 dana. Taj rok trenutno dostiže i do 300 dana, dok je, prema najnovijim podacima, država dužna privredi oko 60 milijardi dinara.

Predsednik Upravnog odbora kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović ocenio je kao pozitivnu inicijativu Vlade Srbije da do jula usvoji zakonski predlog koji bi uspostavio redovnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plaćanja države i to najduže do 60 dana.

Vukadinović je upozorio da se u Srbiji da kod velikih trgovinskih lanaca plaćanja kreću izmedju 180 i 250 dana, dok je praksa u Evropskoj uniji (EU) da se dospele obaveze izmire u roku od 30 dana.

"Mislim da je uzrok tome što je država svojim neplaćanjem dala signal ostalima da se ponašaju tako", kazao je Vukadinović.

Vukadinović je istakao da je veliki problem kako država da plati svoje dosadašnje obaveze i da će verovatno one morati da budu reprogramirane i plaćane u narednih pet godina.

Država se sada sabira koliko ukupno duguje i kako da reši taj dug, a da od jula počne sa placanjem u roku od 60 dana, kazao je Vukadinović.

"S druge strane, treba da postoji zakonska regulativa koja će regulisati da me]usobni dužnički odnosi izme]u dva partnera budu u roku od 90 dana, kao i da postoji kaznena politika za neplaćanje u tom roku", smatra taj ugledni privrednik.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić rekao je da najsvežiji podaci pokazuju da država, a to uključuje republički, lokalni nivo i javna preduzeća, duguje privredi negde oko 60 milijardi dinara.

Nikolić je naveo da su skraćivanje roka i redovnost plaćanja obaveza države prema privredi neki potezi koji bi trebalo da ublaže nelikvidnost.

"Srž problema je da ukoliko bi država eliminisala svoje dugove, napravila bi budžetski deficit koji nije prihvatljiv i ispali bi iz fiskalnih pravila. Suština je da ne može lako da se reši problem, uz svu dobru volju", mišljenja je Nikolić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da država redovno plaća privredi

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2011

Vlada Srbije namerava da usvajanjem novog zakonskog predloga obaveže državu na redovnost izmirivanja obaveza prema privredi u roku ne dužem od 60 dana.

Nastavak na Radio 021...

Država će redovno plaćati privredi?

Izvor: B92, 28.Maj.2011

Beograd -- Vlada Srbije namerava da usvajanjem novog zakonskog predloga obaveže državu da obaveze prema privredi izmiruje u roku ne dužem od 60 dana...Taj rok trenutno dostiže i do 300 dana, dok je, prema najnovijim podacima, država dužna privredi oko 60 milijardi dinara...Potpredsednik Vlade Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.