Država da redovno plaća privredi

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država da redovno plaća privredi

BEOGRAD - Vlada Srbije namerava da usvajanjem novog zakonskog predloga obaveže državu na redovnost izmirivanja obaveza prema privredi u roku ne dužem od 60 dana.

Taj rok trenutno dostiže i do 300 dana, dok je, prema najnovijim podacima, država dužna privredi oko 60 milijardi dinara.

Predsednik Upravnog odbora kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović ocenio je kao pozitivnu inicijativu Vlade Srbije da do jula usvoji zakonski predlog koji bi uspostavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << redovnost plaćanja države i to najduže do 60 dana.

Vukadinović je upozorio da se, između ostalog, u Srbiji da kod velikih trgovinskih lanaca plaćanja kreću između 180 i 250 dana, dok je praksa u Evropskoj uniji (EU) da se dospele obaveze izmire u roku od 30 dana.

- Mislim da je uzrok tome što je država svojim neplaćanjem "dala signal" ostalima da se ponašaju tako - kazao je Vukadinović.

Vukadinović je istakao da je veliki problem kako država da plati svoje dosadašnje obaveze i da će verovatno one morati da budu reprogramirane i plaćane u narednih pet godina.

Prema njegovim rečima, država se sada sabira koliko ukupno duguje i kako da reši taj dug, a da od jula počne sa plaćanjem u roku od 60 dana.

- S druge strane, treba da postoji zakonska regulativa koja će regulisati da međusobni dužnički odnosi između dva partnera budu u roku od 90 dana, kao i da postoji kaznena politika za neplaćanje u tom roku - smatra Vukadinović.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić rekao je da najsvežiji podaci pokazuju da država, a to uključuje republički i lokalni nivo i javna preduzeća, duguje privredi negde oko 60 milijardi dinara.

Nikolić je naveo da su skraćivanje roka i redovnost plaćanja obaveza države prema privredi neki potezi koji bi trebalo da ublaže nelikvidnost.

- Srž problema je da ukoliko bi država eliminisala svoje dugove, napravila bi budžetski deficit koji nije prihvatljiv i ispali bi iz fiskalnih pravila. Suština je da ne može lako da se reši problem, uz svu dobru volju - mišljenja je Nikolić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ranije je najavio da se razmatra mogućnost da sredinom godine bude doneta nova regulativa koja će obezbediti da tekuća plaćanja države budu redovna.

- Zatečeno stanje nije rezultat odsustva dobre volje nego značajnog smanjenja poreskih prihoda koje smo imali protekle dve godine zbog ekonomske krize - rekao je potpredsednik Vlade.

Na pitanje kako će država da obezbedi redovna plaćanja kada do sada nije imala sredstava za to, Đelić je istakao da budžetski priliv nije manji ove godine i da postoji dovoljno novca da taj problem bude rešen.

I ministar ekonomije Nebojša Ćirić potvrdio je da se u Vladi razgovara o meri regulisanja plaćanja.

- Vreme je da se podvuče crta, da to primera radi bude od 1. jula i da od tada počne da teče rok od 30 ili 60 dana kada država treba da izmiri svoje obaveze - mišljenja je ministar Ćirić.

Ćirić je naveo da to svakako neće biti odmah moguće u slučaju starih zaostalih plaćanja, da bi bilo dobro da bude uvedena neka vrsta reprograma tog duga i da se zna u kom roku će ta obaveza biti izmirena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.