Napredak Srbije na Duing biznis listi

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Srbije na Duing biznis listi

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.
Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb-sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od deset ocenjivanih oblasti unapredivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslove lakoće poslovanja.

Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi, te da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže.
U izveštaju se takođe navodi da je Srbija ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.
Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost.
Takođe je olakšala izvršenje ugovora uspostavljanjem finansijskih podsticaja za ugovorne strane da pokušaju medijaciju.

U dokumentu se konstatuje još i to da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.
Kada je reč o otpočinjanju poslovanja, Svetska banka ocenjuje da je naša zemlja proceduru za pokretanje biznisa učinila složenijom tako što zahteva od preduzetnika da imaju elektronski sertifikat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija se popela na Duing biznis listi na 44. poziciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis (Doing Business) listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta...Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke

Izvor: Danas, 24.Okt.2019

Srbija je na novoj Duing biznis listi Svetske banke, gde je rangirano 190 država po lakoći poslovanja, zauzela 44. mesto, što je za četiri pozicije bolje nego prošle godine, objavila je danas Svetska banka. Članak Napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke se pojavljuje prvo na Dnevni...

Nastavak na Danas...

ZA 10 MESTA BOLJI PO BRZINI PRIKLJUČKA NA STRUJU Značajan pad na "Duing Biznis" listi u pokretanju poslovanja

Izvor: Blic, 24.Okt.2019

Na "Duing biznis" listi Svetske banke za 2020. godinu Srbija je napredovala za četiri mesta i sada se nalazi za 44. mestu od 190 zemalja sveta (prošle godine 48.). Naša zemlja je i dalje najbolja plasirana u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, gde smo 9. na svetu, što je poboljšanje za 2...

Nastavak na Blic...

Srbija za četiri mesta napredovala na Duing biznis listi Svetske banke

Izvor: VOA, 24.Okt.2019

Srbija je na najnovijoj Duing biznis listi napredovala za četiri mesta i nalazi se na 44. poziciji od ukupno 190 država rangiranih prema uslovima lakoće poslovanja. Na vrhu liste su Singapur i Novi Zeland, najbolji plasman od zemalja iz regiona ima Severna Makedonija, koja je na 17. mestu, Slovenija...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.