Najveća štamparija upozorava: Papirni novac se sve manje isplati

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 20:09

Najveća štamparija upozorava: Papirni novac se sve manje isplati

"De La Rue", najveći svetski proizvođač novčanica, izdao je u sredu upozorenje o profitu, ukazujući na manju potražnju za gotovinom.

Na to je najviše uticala inflacija, skupi troškovi života, kao i popularizacija drugih načina plaćanja.

S obzirom na to da je potražnja pala na najniži nivo za dve decenije, štampanje novca nije tako unosno kao što je nekada bilo, smatraju iz ove kompanije.

"Potražnja za novčanicama bila je na najnižem nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već više od 20 godina, što je dovelo do toga da knjiga niskih porudžbina ulazi u 24. fiskalnu godinu“, navodi kompanija koja postoji već više od 200 godina u podnesku Londonskoj berzi u sredu.

"De La Rue" štampa novčanice i isporučuje sirovine za fizičku gotovinu u 140 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Tajland i Katar.

Kompanija sada očekuje da će njen operativni profit za celu godinu za fiskalnu 2024. biti oko 20 miliona funti, ili 25 miliona dolara, što je polovina njenih prethodnih neprilagođenih procena od 40,1 milion funti, prema podacima "Refinitva", do kojih je došao "Insajder", prenosi Blic.

"Izazov u ovom trenutku je što jednostavno nema dovoljno potražnje tamo gde želimo da je bude, što je razočaravajuće“, rekao je Klajv Vačer, izvršni direktor "De La Rue", za "Rojters" u sredu.

Ne pomaže ni dugotrajnost novčanica od polimera

Centralne banke su pokupile novčanice tokom pandemije, ali sada rade na zalihama pre nego što nabave nove zalihe, rekli su iz kompanije "De La Rue" u novembru 2022. Potražnja za novčanicama je smanjena i zbog toga što su vladine finansije pod pritiskom inflacije i troškova života, a u nekim slučajevima i zbog pristupa stranoj valuti.

Ne pomaže ni to što moderna novčanica — od kojih je većina napravljena od polimera — traje mnogo duže od papirnih novčanica. Banka Engleske procenjuje da njene polimerne novčanice koje proizvodi "De La Rue" traju najmanje dva i po puta duže od papirnih.

Kompanija "De La Rue" je u sredu saopštila da razgovara sa bankama o izmeni uslova kreditiranja koji će uzeti u obzir revidirane izglede kompanije i više kamatne stope.

Upozorenje o profitu kompanije u sredu dovelo je do pada cena akcija "De La Ruea" za skoro 20 odsto na 40,50 funti po komadu istog dana. Cene akcija su pale za 1,5 odsto na 39,90 funti u četvrtak u 9.19 po londonskom vremenu. Akcije se do sada ove godine trguju skoro 50 odsto manje.

Sa druge strane, "De La Rue" očekuje da će prihodi od svog odeljenja za autentifikaciju premašiti 100 miliona funti po prvi put u narednoj fiskalnoj godini. Ovo je delom vođeno potražnjom za australijskim pasošima, za koje je "De La Rue" dobavljač, navodi se u podnesku od srede.

Bogatstvo kompanije je dobro zabeleženo sa upozorenjem o profitu u sredu, trećem od januara 2022. Već je zatvarala proizvodne linije i otpuštala radna mesta pošto je potražnja za gotovinom usporila u 2015. zbog porasta plaćanja putem mobilnog interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.