NUDE PLATU PREKO 5.000 EVRA I NEMAJU DOVOLJNO RADNIKA: Ako želite da zaradite onda je ovo pravi posao za vas

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 20:20

NUDE PLATU PREKO 5.000 EVRA I NEMAJU DOVOLJNO RADNIKA: Ako želite da zaradite onda je ovo pravi posao za vas

IT sektor u Nemačkoj nalazi se trenutno u velikom deficitu usled manjka za više od 60.000 stručnjaka.

U Nemačkoj je u toku 2022. godine bio najveći ikada deficit u IT sektoru - čak 69.924 stručnjaka je falilo ovoj grani industrije, pišu mediji. Istovremeno, 27.136 IT stručnjak nije uspeo da nađe posao.

Izgradnja digitalne infrastrukture u svim oblastima privrede godinama diktira potrebu za radnicima sa odgovarajućim obrazovanjem, objašnjava "IW", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kelnski Institut za ekonomska istraživanja. Nemačka privreda još od 2015. ne uspeva da popuni sva otvorena radna mesta u sektoru.

U prvoj godini pandemije koronavirusa (2020. godine), broj nepopunjenih radnih mesta je privremeno pao, ali već 2021. je iznova bio u usponu. Autori studije navode da posebno manjka stručnjaka sa fakultetskom diplomom - samo prošle godine nedostajalo ih je skoro 34.000, a na osam od 10 oglasa za posao ne javi se osoba adekvatne stručnosti.

Deficit ne mogu da popune sveži diplomci, jer pao je broj upisanih studenata matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, pa će i apsolvenata biti manje. Jedini izlaz je uvoz IT stručnjaka, navodi IW.

Obećava i strategija prekvalifikacije i dokvalifikacije. Prosečna bruto plata IT stručnjaka u Nemačkoj iznosi 64.279 evra – odnosno 5.184 evra mesečno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.