NIS i Ist vest petroleum istražuju naftna polja u Rumuniji

Izvor: S media, 25.Maj.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS i Ist vest petroleum istražuju naftna polja u Rumuniji

Naftna industrija Srbije saopštila je danas da je s kanadskom kompanijom Ist vest petroleum postigla sporazum o saradnji na istraživanju i proizvodnji nafte i gasa na četiri polja u zapadnoj Rumuniji.

Kako se navodi u saopštenju, NIS i Ist vest petroleum su potpisali memorandum o razumevanju za bušenje 12 bušotina, na četiri bloka u Rumuniji, koji obuhvataju područje od milion jutara (575.500 hektara), u blizini mnogobrojnih naftnih i gasnih polja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Nalazište nafte na granici Rumunije sa Srbijom

"NIS" podržava smotru talenata

NIS podnosi zahtev za uključenje na berzu

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da će prema proračunima, uspešni rezultati istraživanja omogućiti kompaniji da udvostruči svoje rezerve.

"Novi zajednički projekat razvoja blokova u Rumuniji, koji su sastavni deo imovinskog portfelja kompanije, jedan je od niza koraka koje je NIS preduzeo da bi proširio prisustvo izvan Srbije i realizovao strategiju transformacije kompanije u aktivnog regionalnog igrača na balkanskom energetskom tržištu", izjavio je generalni

direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Korporacija Ist vest petroleum planira da u Rumuniji fokusira istražvanja na konvencionalne naftne i gasne potencijale, kao dodatak nekonvencionalnom potencijalu škriljčanog gasa.

Planirani zajednički radni program sa NIS-om uključiće i dobijanje i obradu seizmičkih podataka tokom prve dve godine rada.

Korporacija Ist vest petroleum je prethodno sa rumunskom Nacionalnom agencijom za mineralne resurse (NAMR) potpisala sporazum o koncesiji za ta četiri bloka (Tria, Baile Felix, Periam i Blled).

Teritorija koja se rentira NIS-u podleže daljim dogovoriima i odobrenjima Nacionalna agencija za mineralne resurse, koja se očekuju uskoro nakon što rumunska vlada ratifikuje koncesije, navodi se u saopštenju.

Predsednik i generalni direktor kompanije Ist vest petroleum Greng Renvik kazao je da je sporazum o koncesiji u Rumuniji deo strategije kompanije da stvori teritorije konvencionalnih i nekonvencionalnih resursa u istočnoj Evropi.

"Ti blokovi imaju značajan naftni i gasni potencijal i obezbedjuju kompaniji značajnu ulaznu poziciju u zemlji koja je imala dugu i uspešnu istoriju u istraživanju i proizvodnji", kazao je on.

Kako se navodi u saopštenju, Ist vest petroleum će u skladu sa uslovima sporazuma zadržati 15 odsto udela u ukupnoj proizvodji koja se bude realizovala na četiri bloka u Rumuniji.

Ist vest petroleum se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte iz konvencionalnih i nekonvencionalnih i trenutno poseduje proizvodne kapacitete u Egiptu i Kanadi, i istraživačke i eksploatacione kapacitete u Indiji, sporazume o zajedničkom istraživanju sa Kuvajt enerdži u Egiptu, Jemenu, Rusiji i Ukrajini.

Naftna industrija Srbije bavi se proizvodnjom i preradom nafte i prodajom naftih derivata, a od 2009. godine većinski vlasnik kompanije je ruski Gaspromnjeft.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.