NBS potpisala memorandume o saradnji sa fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj

Izvor: B92, 08.Okt.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS potpisala memorandume o saradnji sa fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj

Beograd -- Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpisala je memorandume sa predstavnicima devet fakulteta iz Srbije i šest fakulteta iz Republike Srpske.

Prema njenim rečima, cilj saradnje je stvaranje podsticajnog ambijenta koji će omogućiti najboljim studentima da stečena znanja primene u praksi.

Tabakovićeva je kazala da NBS sa devet fakulteta iz Srbije već ima potpisane ugovore o saradnji, a da je danas potvrđen nastavak te saradnje, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa šest fakulteta iz Republike Srpske danas počinje saradnju.

Podsetila je da je u protekle tri godine NBS kroz saradnju sa fakultetima realizovala više od 100 različitih aktivnosti, među kojima su oranizovanje gostujućih predavanja zaposlenih u NBS na fakultetima, oranizovane posete studenata NBS, učestvovanje predstavnika NBS na stručnim konferencijama koje organizuju fakulteti ili studenti.

Dodala je da je u protekle tri godine više od 120 studenata obavljalo stručnu praksu u NBS.

"Kao prvi guverner koji je fomalizovao saradnju s fakultetima, veoma sam zadovoljna dosadašnjom saradnjom. U narednom periodu, insistiraću da održimo broj aktivnosti koje realizujemo s fakultetima iz Beograda, ali i da povećamo broj aktivnosti sa fakultetima iz unutrašnjosti Srbije i Republike Srpske, jer je naša zajednička misija da najbolji studenti ostanu u Srbiji", rekla je Tabakovićeva.

Ona je navela da je u razgovoru sa dekanima fakulteta iz Srbije i Republike Srpske dogovoreno da u fokusu saradnje bude zapošljavanje studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale Radomir Božić izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa NBS o saradnji s fakultetima proširena i na fakultete iz Republike Srpske. "Mi ćemo se truditi da ukazanu priliku iskoristimo na najboji mogući način i da budemo kvalitetni partneri poput fakulteta koji već sarađuju sa NBS", rekao je Božić.

Ocenio je da je ovo idealna prilika za studente da stečena znanja pokažu u praksi, dodajući da bi oni najvredniji i najambiciozniji mogli dobiti i posao u NBS.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Aleksandar Grubor kaže da inicijativa NBS predstavlja veliko poverenje predstavnicima sistema visokog obrazovanja u Srbiji. Naveo je da je taj fakultet danas obnovio memorandum o poslovnoj saradnji sa NBS koji je zaključen pre tri godine, dodajući da je za to vreme područje saradnje bilo široko.

"Zahvalio bih pre svega u ime naših studenata koji bi u ovoj, ali i u sledećim godinama, da okončavaju svoje studije na univerzitetima u Srbiji i da svoju radnu, profesionalnu i životnu karijeru nastave u našoj zemlji", rekao je Grubor.

Memorandumi o nastavku saradnje potpisani su sa predstavnicima ekonomskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, pravnim fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici, kao i sa Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu.

Memorandumi o saradnji potpisani su sa Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Banjaluci, Ekonomskim fakultetom Pale, Pravnim fakultetom Istočno Sarajevo, Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina i Ekonomskim fakultetom Brčko

NBS već ima potpisane memorandume o poslovnoj saradnji sa Ekonomskim, Pravnim i Matematičkim fakultetom u Beogradu, kao i sa Visokom školom za informaciono-komunikacione tehnologije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.