NATO će pucati iz srpske puške

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO će pucati iz srpske puške

Do sredine 2007. "Zastava Oružje" trebalo bi da potpiše prve ugovore o snabdevanju stranih vojski i mirovnih misija svojim proizvodima

KRAGUJEVAC – Proizvodi "Zastava Oružja" iz vojnog programa, poput poluatomatskih pušaka M-21 i M-70, mitraljeza M-84, dalekometnih "snajpera" M-91 i M-93 ("crna strela"), uskoro bi mogli da postanu sastavni deo oružanih snaga država članica NATO-a. Osim tog pešadijskog oružja, kragujevačkoj fabrici su otvorena vrata i za izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << artiljerijskog naoružanja i delova za borbena vozila koje taj vojni savez koristi u svojim mirovnim misijama širom planete – izjavio je za "Politiku" direktor Dragoljub Grujović govoreći o prvim pozitivnim rezultatima priključenja Srbije programu "Partnerstvo za mir".

Prema njegovim rečima, razgovori sa firmama koje snabdevaju NATO traju već dve godine, ali su se tek nakon prijema Srbije u "Partnerstvo za mir" stvorile mogućnosti i za neke ozbiljnije pregovore.

– Ulazak u "Partnerstvo za mir" bio je politički preduslov da se krene u konkretnije pregovore sa firmama koje snabdevaju oružane snage NATO-a. To je sada prevaziđeno i ja očekujem da do sredine 2007. "Zastava Oružje" potpiše prve ugovore – kaže direktor kragujevačke fabrike.

Grujović kaže da će prvi ugovori biti potpisani sa evropskim firmama, ali da je ulazak Srbije u "Partnerstvo za mir" stvorio mogućnosti da se u bliskoj budućnosti ostvari saradnja i sa kompanijama iz SAD.

– Ukoliko sve bude išlo po planu, "Zastava Oružje" će imati priliku da izvozi gotovo celokupan pešadijski program, ali i da uposli dobar deo kapaciteta za proizvodnju artiljerijskog oruđa i delova za borbena vozila. Za fabriku je to od neprocenjivog značaja, jer je 70 odsto njenih potencijala vezano za proizvodnju vojnog naoružanja a trenutno je u funkciji svega 15 odsto.

Usaglašavanje sporazuma o ulasku Srbije u "Partnerstvo za mir" rezultiralo je dopisivanjem "tačke pet", kojom je predviđena saradnja i u oblasti zajedničkog razvoja i razmene tehnološko-tehničkih dostignuća.

– Nije samo reč o izvozu oružja već o celokupnoj saradnji sa firmama koje snabdevaju NATO, a "tačka pet" omogućava da neka evropska ili američka kompanija u "Zastava Oružje" uloži svoja sredstva, odnosno da saradnja rezultira obnavljanjem ili nabavkom potpuno nove, moderne opreme. To bi dovelo do otvaranja novih radnih mesta, a sa povećanim obrtom kapitala i plate zaposlenih bi bile više – kaže Grujović.

On tvrdi da su mnoge evropske kompanije, ali i američke, zainteresovane za saradnju sa kragujevačkom fabrikom oružja, pre svega zbog niže cene radne snage.

– Automatska puška M-16, koja je simbol oružanih snaga NATO-a, već 15 godina se proizvodi, ne u SAD, već u Belgiji. Samo zato što je u Evropi radna snaga jevtinija. Istovremeno, evropske firme svoju proizvodnju sele na istok, a ako se zna da naša radna snaga, koliko god zvučalo tužno, ima nisku cenu rada, sasvim je ostvarljivo da "Zastava Oružje" bude ta koja će proizvoditi oružje za strane vojske.

Prema Grujovićevim rečima, ulazak Srbije u "Partnerstvo za mir" pokrenuće i celokupnu odbrambenu industriju zemlje.

– Reč je pre svega o proizvođačima municije. Užički "Prvi partizan" i "Sloboda" iz Čačka prvi su stupili u razgovore sa evropskim snabdevačima NATO-a, ali konkretnijih dogovora nije moglo biti sve dok Srbija nije pozvana u "Partnerstvo za mir". Sada će i "Milan Blagojević" iz Lučana lakše moći da nabavi polufabrikante za proizvodnju baruta. I ne samo to. U posao će biti uključeni i brojni kooperanti srpskih vojnih fabrika. Cilj države, zapravo, treba da bude povratak među prvih deset zemalja koje izvoze vojnu opremu i naoružanje. U tom društvu smo bili davne 1992, kada je izvoz oružja i vojne opreme donosio zaradu od oko dve milijarde dolara na godišnjem nivou. Danas, svih šest fabrika ne izveze robe ni za sto miliona dolara – veli Grujović.

-----------------------------------------------------------

"Kalašnjikov" nema premca

Budući da je "Zastava oružje", kao i celokupna domaća vojna industrija, bila "naslonjena" na sovjetska dostignuća u proizvodnji naoružanja, direktora Grujovića smo pitali kako će teći prilagođavanje proizvodnih linija standardima NATO-a. Međutim, on nam je odgovorio da to i nije neophodno.

- Do prilagođavanja zapadnim standardima je već došlo, pošto "Zastava Oružje" i sad pravi oružje NATO kalibra. Međutim, taj vojni savez je zainteresovan i za istočne modele pušaka. Sva stručna mišljenja su pokazala da "kalašnjikov" nema premca, pogotovo u uslovima gde dolazi do enormnog prljanja naoružanja. Prema nekim procenama, to oružje neće izaći iz mode bar još pedeset godina, a mi ga odlično pravimo.

Brane Kartalović

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.