Mogući sukobi na Bliskom istoku obaraju cenu nafte

Izvor: Kamatica.com, 24.Apr.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući sukobi na Bliskom istoku obaraju cenu nafte

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon jučerašnjeg oštrog rasta, u svetlu zabrinutosti da bi situacija na naftom bogatom Bliskom istoku mogla da ugrozi isporuke iz tog regiona, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 32 centa na 57,42 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 28 centi na 64,57 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče poskupeo 1,58 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << dolara, a "brent" 2,12 dolara.

"Trgovci sada ubiru profit nakon rasta cena podstaknutog geopolitičkim faktorima. Vesti iz Saudijske Arabije i Jemena su uticale na cene poslednjih dana", navodi analitičar singapurske firme CMC markets Nikolas Teo.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je u utorak da prekida četvoronedeljnu vojnu kampanju u Jemenu, ali je bombardovanje u sredu nastavljeno. Više od 1.000 ljudi, uključujući 50 dece, poginulo je u Jemenu otkako su izbili sukobi, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

Iako Jemen nije veliki proizvođač nafte, tržišni igrači brinuli su da će doći do prelivanja sukoba u okolne zemlje na naftom bogatom Bliskom istoku.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da su zalihe nafte u najvećoj svetskoj privredi i potrošaču "crnog zlata" porasle za 5,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 17. aprilom, čime su se ukupne zalihe našle na najvišem nivou u istoriji.

Ipak, proizvodnja nafte je u SAD istovremeno smanjena za 18.000 barela dnevno, nakon pada od 20.000 barela iz prethodne nedelje, a trgovci veruju da će usporavanje proizvodnje iz američkih škriljaca ublažiti preveliku ponudu nafte u svetu, koja je dovela do pada cena od više od 50 odsto od juna prošle do januara ove godine.

"Iako su zalihe očigledno u porastu, proizvodnja više ne raste, što smo svi čekali", navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers", Danijel Ang.

Nastavak na Kamatica.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.