Ministarstvo: Pomoći ćemo Graničaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Pomoći ćemo Graničaru

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede uvažavaju stanje i poziciju zaposlenih u preduzeću "Graničar" u Gakovu i trudiće se da pomognu u rešavanju njihovih problema, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković Tanjugu. Lokalna smouprava u Somboru, međutim, ne želi da menja svoju odluku da hiljadu hektara državnih oranica, koje su oni obrađivali, dodeli stočarima.

Ministarka Bošković je danas podsetila da je to preduzeće pre nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina bezuspešno privatizovano i dodala da se očekuje novi potencijalni investitor koji bi uložio sredstva u tu firmu.

"U međuvremenu, zaposleni se suočavaju sa velikim teškoćama kojih smo svesni, pa smo doneli odluku da im se pomogne u opstanku dok se ne reši njihov status. U skladu sa tim doneta je odluka o saradnji sa lokalnom samoupravom, da se u okviru raspodele državnog poljoprivrednog zemljišta, radnicima izađe u susret i učine izvesni ustupci.

Prema njenim rečima, lokalna samouprava je predložila, a Ministarstvo prihvatilo da to preduzeće, po osnovu prava prečeg, ostvari zakup na 1.000 hektara državnog zemljišta, od ukupno 4.500. Kako je rekla, to je urađeno u skladu sa preporukom vlade, iako "Graničar" po tom osnovu državi duguje 3,4 miliona evra.

Želja je bila da se pomogne dok se ne steknu uslovi za strateško partnerstvo. Plan koji je lokalna samouprava predložila, a Ministarstvo prihvatilo je da 1.000 hektara dobiju stočari, jer imaju pravo prečeg zakupa, a preostalih 2.500 da ide na licitaciju, na kojoj bi opet zaposleni u "Graničaru" mogli da učestvuju i ostvare pravo na dodatni zakup, rekla je ona.

Ministarka je podsetila da neki nisu bili zadovoljni takvom odlukom pa su protestvovali. Bogosavljević je navela da se zakonske procedure moraju ispoštovati, počev od Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu.

"Stočari koji imaju pravo prečeg zakupa na području opštine Sombor, njih oko 30 su takođe iskazali zainteresovanost, kako bi na taj način, obezbedili dovoljno hrane za svoje životinje."

Ministarstvo je sagledalo i preporuku vlade i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, tako da će u skladu sa realnošću i mogućnostima, izaći u susret poljoprivrednicima, zaključila je Bošković Bogosavljević.



Novi sastanak u Somboru zakazan je za ponedeljak, ali radnici "Graničara" smatraju das su izgledi za njegov uspeh mali i zato najavljuju nove proteste.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pomoći u rješavanju problema „Graničara“

Izvor: Capital.ba, 17.Jan.2015

BEOGRAD, Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede pomoći će u rješavanju problema zaposlenih u Poljoprivrednom preduzeću „Graničar“ iz Gakova, opština Sombor, koje je prije nekoliko godina bezuspješno privatizovano, najavila je resorni ministar Snežana Bogosavljević-Bošković. Prema njenim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.