Ministar Siniša Mali razgovarao sa čelnicima Svetske organizacije slobodnih zona

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Siniša Mali razgovarao sa čelnicima Svetske organizacije slobodnih zona

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se s predsednikom Odbora direktora Svetske organizacije slobodnih zona Muhamedom al Zaronijem.

Ministar je s njim i izvršnim direktorom Samirom Hamrunijem razgovarao o daljem razvoju slobodnih zona u Srbiji, povodom otvaranja prve regionalne kancelarije te organizacije u Beogradu.

Ministar Mali je upoznao sagovornike s makroekonomskim rezultatima Srbije, te posebno istakao da je rast BDP-a u trećem kvartalu ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 4,8 odsto, što je najveći rast u Evropi. On je dodao da se Republika Srbija ove godine uspešno vratila na međunarodno finansijsko tržište, te da je imala dve uspešne emisije evroobveznica, po rekordno niskim kamatnim stopama. Mali je rekao i da je Srbija apsolutni rekorder po vrednosti stranih direktnih investicija (SDI), kao i da je u prvih sedam meseci imala 43 odsto više SDI nego u istom periodu prethodne godine.

On je dodao da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da postoji mnogo potencijala da se uradi još više, te da je u tom smislu važna saradnja sa Svetskom organizacijom slobodnih zona, koja može da doprinese još većem broju investitora.

U tom smislu, ministar je rekao da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu i vredne ljude, niske operativne troškove, kao i efikasnu vladu, koja je spremna da podrži dolazak novih investitora, zahvaljujući kojima se otvaraju nova radna mesta.

Predstavnici Svetske organizacije slobodnih zona su pohvalili rezultate koje je Vlada RS postigla i istakli da je to uspešna ekonomska priča. Oni su rekli da nameravaju da otvore regionalnu kancelariju u Beogradu, te da vide veliki potencijal u Srbiji, i u daljem razvoju slobodnih zona. Oni su istakli da je svaka slobodna zona specifična, kao i da treba da se uklopi u određenu ekonomiju.

Svetska organizacija slobodnih zona je globalna neprofitna organizacija koja zastupa interese slobodnih zona širom sveta. Ima preko 570 članova, a danas postoji oko 2.260 slobodnih zona i posebnih ekonomskih zona širom sveta.

Grupacija slobodnih zona Srbije, koja se nalazi pri Privrednoj komori Srbije, član je Svetske organizacije slobodnih zona od 2016. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska organizacija slobodnih zona želi kancelariju u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019

Svetska organizacija slobodnih zona namerava da otvori regionalnu kancelariju u Beogradu, najavljeno je tokom današnjeg sastanka ministra finansija Siniše Malog sa predsednikom Odbora direktora te organizacije Muhamedom Al Zaronijem i izvršnim direktorom Samirom Hamrunijem...Na sastanku se razgovaralo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.