Izvor: RTS, 10.Jun.2021, 15:28

Mihajlovićeva se sastala sa novim direktorom Svetske banke za Srbiju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je tokom sastanka sa Nikolom Pontarom, novim direktorom Svetske banke za Srbiju, i odlazećim direktorom Stivenom Ndegvom, da je važan nastavak saradnje sa ovom međunarodnom institucijom, s obzirom na projekte koje Ministarstvo sprovodi u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende, navodi se u saopštenju Ministarstva.
"Ovo je jako važna godina za nas, jer smo započeli proces energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tranzicije donošenjem zakona iz oblasti rudarstva i energetike. Zelena agenda – zelena energija za zelenu Srbiju je naša vizija, a ona će doprineti ukupnom privrednom rastu", istakla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlovićeva je rekla i da je u toku izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine. Mihajlovićeva je predstavnike Svetske banke upoznala i sa reformom javnih preduzeća i projektima u rudarskom sektoru.
"Cilj reforme EPS-a i 'Srbijagasa' jeste da ta javna preduzeća budu profitabilna i tržišno konkurentna, posebno u distributivnom delu. Uskoro ćemo predstaviti i knjigu projekata kojom želimo da privučemo još više investicija, jer smatramo da imamo mnogo potencijala i u rudarskom i u energetskom sektoru", rekla je Mihajlovićeva.
Dodaje se da je novi direktor Svetske banke Nikola Pontara najavio podršku Ministarstvu u realizaciji svih projekata.
"Energetska tranzicija je dugoročan proces i imaće ogroman pozitivni uticaj na društvo i ekonomski razvoj. Drago mi je što ste započeli taj proces, jer ne postoji alternativa. Podržavamo sve što radite i možete da računate na našu pomoć", rekao je Pontara.
Kako se navodi, odlazeći predsednik Svetske banke za Srbiju rekao je da je u prethodnom periodu postojala odlična saradnja, da su svi započeti projekti završeni ili je njihova realizacija u toku i zahvalio na reformama koje je potpredsednica Vlade sprovodila u periodu kada je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
"Obavestio sam svog naslednika o svemu što smo do sada radili. Takođe, upoznao sam ga s novim setom zakona. Moram da istaknem da je sve što smo do sada zajedno radili bilo otvoreno i praktično", rekao je Ndegva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako Srbija da postane zelena ako je zavisna od uglja?

Izvor: Istinomer.rs, 11.Jun.2021, 09:27

Pitanje energetske tranzicije i zelenog odgovora Srbije više ne može da čeka. Tako je bar rekla Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, na nedavnom Kopaonik biznis forumu. To znači da bi moralo početi raspetljavanje klupka u čijem središtu je činjenica da 70 odsto srpske proizvodnje...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.