Mihajlović: Energetska tranzicija pokretač privrednog rasta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2021, 15:11

Mihajlović: Energetska tranzicija pokretač privrednog rasta

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je tokom sastanka sa novim direktorom Svetske banke za Srbiju Nikolom Pontarom i odlazećim direktorom Stivenom Ndegvom da je važan nastavak saradnje sa ovom međunarodnom institucijom, s obzirom na projekte koje ministarstvo sprovodi u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende.

"Ovo je jako važna godina za nas, jer smo započeli proces energetske tranzicije donošenjem zakona iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblasti rudarstva i energetike. Zelena agenda - zelena energija za zelenu Srbiju je naša vizija, a ona će doprineti ukupnom privrednom rastu", istakla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je rekla i da je u toku izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine.

Mihajlović je predstavnike Svetske banke upoznala i sa reformom javnih preduzeća i projektima u rudarskom sektoru.

"Cilj reforme EPS-a i Srbijagasa jeste da ta javna preduzeća budu profitabilna i tržišno konkurentna, posebno u distributivnom delu. Uskoro ćemo predstaviti i knjigu projekata kojom želimo da privučemo još više investicija, jer smatramo da imamo mnogo potencijala i u rudarskom i u energetskom sektoru", rekla je Mihajlović.

Novi direktor SB Nikola Pontara najavio je podršku ministarstvu u realizaciji svih projekata.

"Energetska tranzicija je dugoročan proces i imaće ogroman pozitivan uticaj na društvo i ekonomski razvoj. Drago mi je da ste započeli taj proces, jer ne postoji alternativa. Podržavamo sve što radite i možete da računate na našu pomoć", rekao je Pontara.

Odlazeći predsednik SB za Srbiju Ndegva podvukao je da je u prethodnom periodu postojala odlična saradnja, da su svi započeti projekti završeni ili je njihova realizacija u toku i zahvalio na reformama koje je potpredsednica vlade sprovodila u periodu kada je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Obavestio sam svog naslednika o svemu što smo do sada radili. Takođe, upoznao sam ga s novim setom zakona. Moram da istaknem da je sve što smo do sada zajedno radili bilo otvoreno i praktično", rekao je Ndegva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saradnja Srbije i Turske u energetskom i rudarskom sektoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2021, 12:25

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem o saradnji dve države u energetskom i rudarskom sektoru...Ministarka Mihajlović poželela je dobrodošlicu Aksoju i istakla da ima puno prostora za saradnju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.