Mihajlović: Investicioni ciklus biće zamajac rasta BDP-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Investicioni ciklus biće zamajac rasta BDP-a

Veliki investicioni ciklus koji je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće pravi zamajac rasta BDP-a, ocenila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska radova na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu rekla da će u narednih nekoliko godina vrednost investicija u oblasti infrastrukture biti 15 milijardi evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Na svakih pola milijarde evra koji se uloži u infrastrukturu, pre svega u investicije, nama za jedan do 1,5 odsto raste BDP. To je važno za nova radna mesta, da možemo brže da se razvijamo i u svim drugim oblastima", rekla je ministarka.

Od projekata koji će biti deo investicionog ciklusa, izdvojila je Moravski koridor čija izgradnja počinje u julu.

Dodala je da će sutra u parlamentu to ministarstvo braniti zakon o Moravskom koridoru.

Mihajlović je istakla da će Moravski koridor osim izgradnje autoputa, podrazumevati i uređenje Morave i svih njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacionog koridora.

Naglasila je da će to biti jedini i prvi autoput koji će spojiti centralnu Srbiju i povezati koridore 10 i 11.

"Moravski koridor je važan za centralnu Srbiju, je ako nema tog puta ne možemo obezbediti za sva mesta u tom delu zemlje, a to je za više od pola miliona ljudi mogućnost da sutra dolaze investitori, koji dolaze kada imaju uređenu infrastrukturu".

Ministarka je najavila da tokom leta počinje izgradnja autoputa Sremska Rača - Kuzmin, zatim na jesen i brze saobraćajnice Ruma - Šabac i Šabac - Loznica.

Najavila je i izgradnju autoputa Niš - Priština odnosno deonice Niš - Pločnik od 37 kilometara koji će početi da se gradi krajem ove ili početkom sledeće godine.

Investicioni ciklus, kako je rekla, podrazumevaće i ulaganje u železnicu, deonicu na brzoj pruzi ka Mađarskoj i ulaganja u novi aerodrom Kraljevo.

Kaže da će infrastrukturni ciklus osim železničke i putne infrastrukture obuhvatiti komunalnu i socijalnu infrastrukturu i sve ono što se radi u oblasti poljoprivrede, zdravstva, školstva.

Mihajlović dodaje da se procenjuje da će sve to biti vredno više od 10 milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MIHAJLOVIĆ O NAJAVLJENIM INVESTICIJAMA "Pravi zamajac rasta BDP"

Izvor: Blic, 25.Jun.2019

Veliki investicioni ciklus koji je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće pravi zamajac rasta BDP, ocenila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.