Beograd u avgustu dobija međunarodno pristanište za brodove

Radove na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, gde je danas postavljen prvi šip, obišili su ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji su najavili da će Beograd u avgustu dobiti novo pristanište za brodove.

Vrednost projekta je 1,5 miliona evra, pristanište sadrži pristan, veliki ponton, dva manja pontona, dva fiksna oslonca i 21 šip, od kojih je prvi postavljen danas.

Zorana Mihajlović ocenila je da se u poslednjih dvadesetak godina najmanje govorilo o ulaganjima u vodni saobraćaj i dodala da su vodni koridori podjednako važni kao i železnički.

"Danas se postavlja prvi šip i mi ćemo u avgustu imati završeno međunarodno putničko pristanište. To za Zemun, Beograd i Srbiju znači mnogo, jer želimo da budemo prepoznatljivi na mapi vodnih koridora u Evropi", rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon obilaska radova.

Kaže da otvaranje novog pristaništa govori o tome da se broj turista u Srbiji povećava, kao i broj kruzera koji pristaje u našu zemlju.

Najavila je da se u julu otvara pristanište u Kladovu i podsetila da je su otvorena dva pristaništa u Donjem Milanovcu i Golupcu.

"Ove godine i naredne ulažemo više od 200 miliona evra u vodni saobraćaj jer mislimo da u celom investicionom programu, koji kreće ove godine, vodni saobraćaj je neiskorišćen i potrudićemo se da njegove potencijale iskoristimo", podvukla je Mihajlovićeva.

Radojičić: Izgradnja pristaništa u Zemunu kapitalni projekat 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je izgradnja međunarodnog pristaništa u Zemunu kapitalni projekat koji je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva, Grada i opštine.

"Realizacija projekta je počela u maju. Očekujemo da će biti završen do kraja avgusta. Vrednost projekta je oko milion i po evra i vrlo je značajno da će otvaranje ovog pristaništa povećati broj turista koji dolaze kruzerima i brodovima", rekao je Radojičić.

U prethodnoj godini je, kaže, u Beograd pristiglo 550 međunarodnih kruzera, a da se otvaranjem novog pristana očekuju da će se broj kruzera povećati na 750.

Isto tako, navodi, očekuje da će broj turista koji su prošle godine pristigli brodovima sa 82.000 ove godine porasti na više od 100.000.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kaže da je danas veliki dan za opštinu, koja na izgradnju pristaništa čeka decenijama.

"Posle velikog truda, danas postavljamo prvi šip koji će činiti konstrukciju budućeg pristaništa. Ovo će biti drugo pristanište u Beogradu za brodove i kruzere", rekao je Matić.

Uz izgradnju pristaništa, Matić je rekao da opština u gradu izvodi i druge radove – uređenje putne infrastrukture, sređivanje 60 fasada, sanacija zemunske kule, a za sledeću godinu je najavio i rekonstrukciju Glavne ulice.

Rukovodilac radova Jovan Jović objasnio je da će buduće međunarodno pristanište u Zemunu imati pristan, veliki ponton, dva manja pontona, dva fiksna oslonca i 21 šip.

Ukazao je da su pontoni 1 i 2 izgrađeni, da je veliki ponton završen 70 odsto, da su mostovi u završnoj fazi i procenjuje da će radovi biti završeni i pre dogovorenog roka.

"Investicioni ciklus biće zamajac rasta BDP-a"

Veliki investicioni ciklus koji je nedavno najavio predsednik Aleksandar Vučić biće pravi zamajac rasta BDP-a, ocenila je Mihajlovićeva. 

Ministarka je najavila da će investicioni ciklus obuhvatiti i investicije u infrastrukturu, te da će samo ove godine vrednost infrastrukturnih projekata iznositi oko pet milijardi evra.

Odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska radova na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, Mihajlovićeva je rekla da će u narednih nekoliko godina vrednost investicija u oblasti infrastrukture biti 15 milijardi evra.

"Na svakih pola milijarde evra koji se uloži u infrastrukturu, pre svega u investicije, nama za jedan do 1,5 odsto raste BDP. To je važno za nova radna mesta, da možemo brže da se razvijamo i u svim drugim oblastima", rekla je ministarka.

Od projekata koji će biti deo investicionog ciklusa, izdvojila je Moravski koridor čija izgadnja počinje u julu.

Dodala je da će sutra u parlamentu to ministarstvo braniti zakon o Moravskom koridoru.

Mihajlovićeva je istakla da će Moravski koiridor osim izgradnje auto-puta, podrazumevati i uređenje Morave i svih njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacionog koridora.

Naglasila je da će to biti jedini i prvi auto-put koji će spojiti centralnu Srbiju i povezati koridore 10 i 11.

"Moravski koridor je važan za centralnu Srbiju, je ako nema tog puta ne možemo obezbediti za sva mesta u tom delu zemljei, a to je za više od pola miliona ljudi mogućnost da sutra dolaze investitori, koji dolaze kada imaju uređenu infrastrukturu", objasnila je Mihajlovićeva.

Najavila je da tokom leta počinje izgradnja auto-puta Sremska Rača–Kuzmin, zatim na jesen i brze saobraćajnice Ruma–Šabac i Šabac–Loznica.

Najavila je i izgradnju autoputa Niš–Priština odnosno deonice Niš–Pločnik od 37 kilometara koji će početi da se gradi krajem ove ili početkom sledeće godine.

Investicioni ciklus, kako je rekla, podrazumevaće i ulaganje u železnicu, deonicu na brzoj pruzi ka Mađarskoj i ulaganja u novi aerodrom Kraljevo.

Kaže da će infrastrukturni ciklus osim železničke i putne infrastrukture obuhvatiti komunalnu i socijalnu infrastrukturu i sve ono što se radi u oblasti poljoprivrede, zdravstva, školstva.

Dodaje da se procenjuje da će sve to biti vredno više od 10 milijardi evra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво