Merkel: Fokus na nastavku perspektive pristupnja Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 15:40

Merkel: Fokus na nastavku perspektive pristupnja Zapadnog Balkana

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da će fundamentalna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i EU uloga u svetu biti pet prioriteta nemačkog predsedavanja Savetom EU do kraja godine.

"Fokus će se održati i na perspektivi pristupanja Zapadnog Balkana", poručila je Merkel.

Ona je predstavljaujući program nemačkog predsedavanja pred Evropskim parlamentom u Briselu naglasila da će u okviri spoljne politike EU Belin uraditi sve što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u njegovoj moći, kako bi se fokisirao na pristupne konfrencije.

"Moramo da se angažujemo u razgovorima sa Severnom Makeodnijom i Albanijim i nastavimo prespektivu pistupnja Zapadnog Balkana", najavila je Merkel.

Nemačka kancelarka je poručila da će jača spoljnai bebednosna politika EU biti jedan od prioriteta Berlina u nardnih šest meseci.

"Evropa mora više da se oslanja na sebe i da uzme svoju budućnost u svoje ruke u ovom brzo menjajućem svetu", izajavila je Merkel.

Ona je nagalasila da će ključni EU partner u svetu ostati Velika Britanija, ali i da se moraju ubrzati razgovori o budućim odnosima Brisela i Londona.

"Razgovori napreduju sporo. Uradićemo sve da dođemo do dobrog rešenja, ali se moramo pripremiti se za secenario u kome neće biti dogovora sa Velikom Britanijom do kraja godine", upozorila je Merkel.

U oblasti spoljne politike Merkel je posebnu pažnju posvetila odnosima EU sa Afrikom, transatlansatlanstkim odnosima i relaciji EU Kina.

"Sa Kinom moramo da razmotrimo strateške odnose. Imamo trgovinske odnose, ali i različita politička i drušvena pravila posebno u oblasti ljudskih prava i vladavine prava", kaže Merkel.

Kao glavni prioritet nemačkog predsedavanja Angela Merkel je navela ljudska prava kao najvažnju vrednost u Evropi.

Ona naglašava da se građani Evrope moraju osćati slobodno kao u oblasti politike tako i religije i kulture.

"Ljudska prva, slobode, nediskriminacija, jednakost, sve to predstavlja etički stub EU i moraju se primenjivati isto na sve ", kaže Merkel.

Ponovila je da Evropa zbog pandemije COVID19 trenutno prolazi kroz najtežu krizu od svog nastanka pri čemu je ekonomiji zadat težak udarac, a građani su zabrinuti za posleove i sredstava za život..

Ona poručuje da će "vrhunski prioritet" nemačkog predsedavanja biti jedinstvo u Evropi i izgradnja održive i jače Evrope.

"Evropa će izaci iz ove krize jača ako prevaziđemo razlike, podelimo odgovornost, ojačamo koheziju i solidarnost", kaže Merkel.

Nemačka kancelarka dodaje da je Evropskoj uniji za oporavak neophodan brz dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i fondu za oporavak i da vanredna vremena zathevaju vanrednu solidarnost među državama članicama.

"Nadam se dogovoru pre letnjih odmora, ali to će zahtevati kompromise svih strana", upozorava kancelarka.

Govorći o drugim prioritetima nemačkog predsedavnja Angela Merkel se posebno osvrnula na borbu protiv klimatskih promena i digitalizaciju Evrope.

Ona naglašava da Evropa mora da reaguje ako želi da saučava planetu i da preuzme lidersku ulogu u svetu u borbi protiv klimastkih promena.

Kancelarka se u svom govoru pred Evropskim parlamentom zauzela za pravno obavezujuću klimatsku neutralnost EU do 2050. godine.

Ona je poručila da za populizam, govor mržnje i lažne vesti nema mesta u demokratiji na kojoj se zasniva EU.

"Evropa je sposobna ako budemo zajedno i budemo ujedinjeni", zaključila je Merkel.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Fokus na nastavku perspektive pristupnja Zapadnog Balkana

Izvor: B92, 08.Jul.2020

Merkelova je rekla da će fundamentalna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i EU uloga u svetu biti prioriteti nemačkog predsedavanja Savetom EU...”Fokus će se održati i na perspektivi pristupanja Zapadnog Balkana”, poručila je nemačka kancelarka...Ona je predstavljaujući program...

Nastavak na B92...

Predsedavanje EU – teret na leđima Angele Merkel

Izvor: Deutsche Welle, 09.Jul.2020, 08:32

Nemačka kancelarka pokušala je da nastupi emotivno. Nakon govora Angele Merkel pred Evropskim parlamentom u Briselu, postalo je jasno da nemačko predsedavanje Uniji neće biti lak zadatak.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.