Mere Vlade počele da daju rezultate

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere Vlade počele da daju rezultate

Skoro milion građana Srbije zaduženo je kod banaka, a oko 80 odsto su krediti u evrima, pa se kašnjenje u plaćanju obaveza povećava iz meseca u mesec zbog nepovoljnog kursa.

Ipak, problem nije samo otplata kredita, a to pokazuju i teškoće podstanara, koji za stanarinu moraju da izdvoje sve veću svotu dinara. U vladi i NBS brinu za inflaciju, a ne sekira ih previše oscilacija kursa.



PROBLEM
- Kod banaka je, prema podacima Udruženja banaka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije, kredite uzelo 977.367 građana. Sa otplatom duže od dva meseca kasni 114.802 građanina. NBS ističe da je njen primarni cilj očuvanje inflacije, a u ekonomskim krugovima nisu retke izjave da građane niko nije tukao po ušima da se zadužuju u evrima.

- Tačno je da se svakog meseca povećava broj onih koji kasne sa otplatom, ali ne treba paničiti. Ipak, kredite ima samo osmi deo stanovništva. Ostale građane i dalje najviše zanimaju cene u prodavnicama - kaže Goran Nikolić, urednik portala Ekonomija.org.

Pošto NBS i dalje interveniše na deviznom tržištu i sprečava prevelike oscilacije kursa dinara, prema mišljenju Nikolića, u narednih nekoliko meseci dinar ne bi trebalo previše da oslabi.

Zoran Trpovski, iz NLB banke, kaže za „24 sata” da ta banka primenjuje odluku NBS i da odobrava zaduživanje do 40 odsto od plate i da je upravo zbog toga u poslednjih 20 dana veća potražnja za dinarskim kreditima.

- Postoje poteškoće u vraćanju kredita, ali to ne zavisi samo od kursa dinara, već i od usporene privredne aktivnosti i samim tim sve nižeg životnog standarda - kaže Trpovski.

Čak i ako nisu zaduženi, više od 100.000 podstanara, samo u Beogradu, svakog meseca muku muči sa plaćanjem stanarine. Mirko Mirković, predsednik Izvršnog odbora Udruženja podstanara „Velegrad”, kaže za „24 sata” da su podstanari i do sada bili u nezavidnom položaju, ali da je ekonomska kriza još više pogoršala njihov položaj.

- U teškom položaju su naročito oni podstanari koji platu primaju u dinarima. Uglavnom imaju fiksnu platu, koja je sve manja kako dinar slabi, a svakog meseca moraju da izdvajaju sve veće iznose za kiriju. Mnogi nam se obraćaju za pomoć, jer to više nisu samo ekonomski, već postaju i socijalni slučajevi - kaže Mirković.

Prosečna zaduženost po stanovniku 560 evra

Minus - Tekuće račune ima 4,2 miliona građana, a svoje obaveze ne izmiruje pet odsto korisnika duže od 60 dana. Kreditne kartice koristi 842.642 građanina, svoje obaveze duže od dva meseca ne izmiruje 60.989, a duže od tri meseca 53.101 građanin. Zaduženost po stanovniku na kraju februara iznosila je 65.030 dinara, odnosno 653 evra. Od toga je udeo bankarskih pozajmica 565 evra, minusa na tekućem računu 22 evra, kreditnih kartica 56 evra, a lizing ugovora 10 evra.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mere Vlade počele da daju rezultate

Izvor: RTS, 09.Jun.2009

Antikrizne mere Vlade Srbije počele da daju rezultate. Investiranje u infrastrukturu otvara perspektivu za bolji život građana u vremenu posle ekonomske krize, istakao ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. ..Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević istakao je da su antikrizne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.