Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Počinju pregovori sa Srbijom o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev najavio je da će Evroazijska ekonomska unija uskoro početi pregovore sa Srbijom o stvaranju zone slobodne trgovine.

Medvedev je na sastanku saveta Evroazijske unije kazao da je prva runda pregovora o stvaranju slobodne zone zakazana pre kraja godine sa Izraelom.

- Pregovori bi trebalo da počnu i sa Srbijom, kao i sa određenim brojem drugih zemalja - naveo je on.

Izraelski ministar Zev Elkin je prošlog decembra rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << želi sporazum o slobodnoj trgovini sa savezom koji predvodi Rusija što pre. Rusija je tradicionalni izvoznik žitarica u Izrael i planira da proširi opseg izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izrael može da poveća trgovinu sa Evroazijskom ekonomskom unijom od šest do osam odsto, dok Rusija vidi povećanje investicija i transfer tehnologije.

EEU je trgovinski blok osnovana 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije. Nešto kasnije su se pridružile Jermeniji i Kirgistan. Ovog meseca Vijetnam je zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku koji je dizajniran da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEZ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.