Mađarska ostaje čvrsto pri vetu na budžet EU: Ne želim kompromis

Izvor: B92, 27.Nov.2020, 13:55

Mađarska ostaje čvrsto pri vetu na budžet EU: "Ne želim kompromis"

Budimpešta -- Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje "čvrst", izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je dodao da ne želi da traži kompromis o pitanju vladavine prava.

Orbanova izjava, data državnom radiju, dolazi dan nakon što su Mađarska i Poljska saopštile da EU ne može da uslovljava vladavinom prava pristup sredstvima iz budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i fonda za opravak osim ako 27-člani blok ne promeni svoj osnivački akt, prenosi Rojters.

Poljska i Mađarska su uložile veto na višegodišnji budžet i fond za ekonomski oporavak EU od pandemije koronavirusa, čija ukupna vrednost iznosi 1,8 biliona evra, zbog uslovljavanja isplate sredstava zemljama članicama poštovanjem vladavine prava.

Brisel je ranije pokrenuo istragu prema ovim zemljama zbog navodnog podrivanja nezavisnosti sudstva, medija i nevladinih organizacija, podseća britanska agencija.

Orban je poručio danas da su glasovi Mađarske i Poljske ključni za budžet i fond za oporavak EU.

Dodao je da vezivanje političkih rasprava za ekonomska pitanja nije zakonska, već politička odluka nekolicine članica EU i Evropskog parlamenta.

"Naš stav je čvrst, njihov je samo politička volja. Njihov može da se promeni, naš ne. Ne želim kompromis", rekao je Orban.

Jedan visoki diplomata EU izjavio je juče da države članice EU i evropski poslanici nisu voljni da ponovo pregovaraju o uslovima kojima se dodela sredstava vezuje za poštovanje demokratskih principa.

"Svojim izjavama Poljska i Madjarska idu sve dublje i dublje u izolaciju“, rekao je, prema navodima Rojtersa, neimenovani diplomata.

Sredstva koja bi Poljska i Mađarska dobile od EU bila bi medju najvišim iznosima po glavi stanovnika, dodaje britanska agencija, ne precizirajući sume.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ORBAN MATIRAO BRISEL - EU BEZ BUDŽETA: Nema kompromisa sa onima koji ucenjuju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020

Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje "čvrst", izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi da traži kompromis o pitanju vladavine prava..Orbanova izjava, data državnom radiju, dolazi dan nakon što su Mađarska i Poljska saopštile da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.