MMF neće prihvatiti veći deficit

Izvor: B92, Tanjug, 09.Jul.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF neće prihvatiti veći deficit

Beograd -- Povećanje konsolidovanog deficita sa 3,5 na 4 odsto bi bio prihvatljiv za MMF, ali povećanje na 6 odsto sigurno neće, kaže Stojan Stamenković.

Deficit budžeta na kraju juna iznosio 55 milijardi dinara

Deficit budžeta na kraju juna iznosio 55 milijardi dinara, rekao je Stojan Stamenković, urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi".

Budžetski deficit mora i treba da bude veći, ali na osnovu dosadašnje dinamike prihoda i rashoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on bi mogao da bude dvostruko veći od onoga što je predviđeno aranžmanom sa Medjunarodnim monetarnim fondom, što će teško biti prihvaćeno, upozorio je Stamenković.

On je dodao da se pokriće mogućeg proširenog deficita može očekivati od obećanih kredita Evropske unije i Svetske banke od 100 do 110 milijardi dinara, dok preostali deo mora biti saniran smanjenjem potrošnje do kraja godine, ili pozajmicama.

Zemenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ukazao je da su u prvih šest meseci smanjeni prihodi u budžet od poreza na dodatu vrenost (PDV) i carina.

Ukupni nominalni prihodi budžeta manji su za 7,9 a realni za 16,2 odsto, poreski prihodi nominalno su manji za 7,7 a realni za 15,8, od čega su samo prihodi od PDV-a nominalno manji za 8,5, a realno za 16,8 odsto.

Kovačević je istakao da je PDV opredeljujući poreski instrument koji čini oko 50 odsto svih poreskih prihoda, pri čemu je u junu 62 dodsto PDV-a obezebeđeno samo na osnovu uvoza, a ranije je taj procenat dostizao i do 70 odsto.

Ako PDV ostane na junskom nivou, onda bi budžetski deficit do kraja godine mogao dostići i 140 milijardi dinara, rekao je Kovačević.

Kako su ukazali i Stamenković i Kovačević, pad prihoda od PDV-a je posledica pada uvoza poslednjih meseci, tako da smo u maju prvi put imali pokriće uvoza izvozom veće od 50 odsto, odnosno iznosilo je 62 odsto, što je dobro sa stanovišta platnog bilansa, ali, s druge strane, stvara velike probleme u budžetskim prihodima.

U maju je prvi put ostvaren suficit u tekućim transakcijama platnog bilansa od 65 miliona evra, zahvaljujući i tome što je priliv od doznaka iz inostranstva bio daleko veći.

Stamenković je ukazao da je zbog pada kupovne moći došlo i do promene u strukturi potrošnje, pa se manje kupuje visokotehnička roba uz uvoza, a više domaći prehrambeni proizvodi.

Kovačević je rekao da su budžetski rashodi za šest meseci nominalno pali za 3,4 odsto, a realno za 6,12, dok je ukupan deficit u junu dostigao je 55,2 milijarde dinara, pri tome su najviše povećani izdaci za socijane potrebe, pre svega za penzioni fond.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.