Budžet mora da bude restriktivan

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet mora da bude restriktivan

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je juče da bi Vlada Srbije trebalo da usvoji restriktivan budžet za 2009. „Usvajanje budžeta za iduću godinu biće ključni test za Vladu Srbije", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger.



Jeger je objasnio da je u situaciji kad je inflacija veća od planirane, a deficit tekućih plaćanja premašuje 18 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), potrebno smanjiti tekuću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrošnju tako što bi se budžet uravnotežio i prešao u suficit.

Veliki rast deficita tekućih plaćanja u ovoj godini pokazao je, kako je naglasio, da Srbija godišnje troši 500 milijardi dinara više nego što zaradi. On je preporučio da se taj deficit svede na 10 odsto BDP-a.

Šef Misije MMF-a je ocenio da će najavljeno povećanje penzija za 10 odsto biti veliki izdatak za državnu kasu, čiji efekti će se videti na budžetu za 2009. godinu. Najavljeno dostizanje prosečnih penzija na sumu od 70 odsto iznosa prosečnih zarada u Srbiji u idućoj godini, prema njegovim rečima, „realno nije održivo".

Preporuka MMF-a je da Narodna banka Srbije (NBS) i dalje sprovodi čvrstu monetarnu politiku kako bi ograničila rast inflacije.

Ocena MMF

Generatori deficita u budžetu za 2009:

-povišice penzija

-povećanje budžetskih izdataka za infrastrukturu

-smanjenje poreza

Ključ za jačanje ponude srpske privrede:

-privatizacija

-restrukturiranje preduzeća

-snižavanje troškova poslovanja

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF preporučuje restriktivan budžet

Izvor: B92, 24.Sep.2008

Beograd -- Međunarodni monetarni fond ocenio je da bi Vlada Srbije trebalo da usvoji restriktivan budžet za 2009. godinu...Šef Misije MMF-a u ovenedeljenoj poseti Srbiji Albert Jeger izneo je procenu te institucije da će deficti tekućeg bilansa 2008. premašiti 18 odsto bruto domaćeg proizvoda,...

Nastavak na B92...

MMF traži restriktivan budžet za 2009.

Izvor: EMportal, 24.Sep.2008

Srbija godišnje troši 500 milijardi dinara više nego što zaradi i uprkos tome što ekonomija beleži rast, a inflacija opada, spoljni deficiti rastu na neodrživ način, saopštio je Albert Jeger šef misije MMF-a za Srbiju.

Nastavak na EMportal...

Srpska ekonomija prekomerno troši

Izvor: RTS, 24.Sep.2008

Međunarodni monetarni fond upozorio je da Vlada Srbije mora da vodi restriktivniju fiskalnu politiku, sprovede sveobuhvatne ekonomske reforme i smanji visoku javnu potrošnju. .Privatizacija, restrukturiranje preduzeća i smanjenje troškova poslovanja...

Nastavak na RTS...

Srbija troši preko gubera

Izvor: Večernje novosti, 24.Sep.2008

Albert Jeger, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda, u Beogradu: Usvajanje budžeta za 2009. ključni test za Vladu Srbije

Nastavak na Večernje novosti...

Jelašić: Jednocifrena inflacija

Izvor: B92, 25.Sep.2008, 10:37

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić očekuje da će se do kraja godine inflacija u Srbiji smanjivati i ocenio je da će biti jednocifrena...Međugodišnja inflacija iznosila je u avgustu rekordnih 10,5 odsto. Jelašić je kazao da će inflacija biti jednocifrena ukoliko predstojeći...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.