Izvor: B92, 24.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF za restriktivniju politiku

Beograd -- Međunarodni moterani fond upozorava da Vlada Srbije mora da vodi restriktivniju fiskalnu politiku, da sprovede ekonomske reforme i da smanji javnu potrošnju.

Privatizacija, restrukturiranje preduzeća i smanjenje troškova poslovanja ključni su elementi za jačanje izvozne ponude Srbije, rekao je Jeger, koji je predvodio misiju koja je u poseti našoj zemlji. Neodrživo je ispunjenje svih obećanja, a takva prociklična politika u sledećoj godini će povećati deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za dodatnih pet odsto, ocenio je Jeger.

Privredni rast Srbije, koji će ove godine, prema procenama MMF-a, dostići šest odsto, i dalje je neuravnotežen.

Srbija već sada troši 500 milijardi dinara više nego što zaradi, a deficit tekućeg računa ove godine će premašiti 18 odsto bruto domaćeg proizvoda.

MMF smatra da bi Vlada morala da promeni takvu fiskalnu politiku i da se odrekne mnogih datih obećanja.

Budžet za narednu godinu morao bi da bude restriktivan, a Srbija već sada mora da donese teške odluke o smanjenju potrošnje, poručio je šef misije MMF-a Albert Jeger.

Vlada Srbije trebalo bi da usvoji restriktivan budžet za 2009, ocenio je šef tehničke misije za Srbiju Albert Jeger. "Mnoga obećanja su ispunjena. Povećanje penzija na 70 odsto plate, povećanje javnih ulaganja u drumskim i železničkim projektima, smanjenja poreza"¸ kaže on.

"Međutim, ukoliko se sva ta obećanja ispune, to će fiskalnom deficitu dodati još pet odsto. Naša generalna preporuka je da Vlada treba da se odupre pritiscima za povećanje izdataka", kaže on.

"U isto vreme, teške odluke moraju da budu donete kako bi se kreirao balansirani budžet u 2009. godini", rekao je on.

On je rekao i da Vlada Srbije toj međunarodnoj instituciji nije uputila zahtev za novi aranžman, ali da je Međunarodni monetarni fond spreman da na sevetodavnoj osnovi sarađuje sa Srbijom.

Jeger kaže da predstoji još nekoliko sastanaka na kojima to može biti učinjeno. "Naše stanovište je da - ako Vlada želi novi aranžman, mi smo spremni da radimo s Vladom", kaže on.

"To je odluka vlasti, da li oni žele program. Međutim, čak iako ne žele, mi ćemo nastaviti da sarađujemo s Vladom i da dajemo savete".

Predstavnik MMF-a kaže da Narodna banka Srbije treba da se i dalje koncentriše na smanjenje inflacije, pošto u ovoj godini nije uspela da ostvari cilj da bazna inflacija bude u granicama od tri do šest odsto.

On je naveo da će - ukoliko fiskalna politika i dalje bude "labava" - centralna banka morati da reaguje još restriktivnijom monetarnom politikom.

Pitanje javne potrošnje

Premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o kreiranju budžeta za 2009. godinu, povećanju penzija i makroekonomskim kretanjima u zemlji.

Cvetković je tokom razgovora rekao da će se prilikom kreiranja budžeta voditi računa o nivou javne potrošnje koja je jedan od najvećih problema Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Cvetković je zahvalio MMF-u na podršci i savetodavnoj ulozi, a obe strane su se složile da će se u narednom periodu dogovoriti o nastavku saradnje, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.