Lokalna samouprava: Povećanje poreza jedina mogućnost

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalna samouprava: Povećanje poreza jedina mogućnost

Novi zakon o lokalnoj samoupravi, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, koji predviđa smanjenje transfera lokalu iz republičkog budžeta za osam milijardi dinara, izazvao je burne reakcije u opštinama širom Srbije.

Čelnici lokalnih samouprava upozorili su da će manjak koji im se pojavi u kasi morati da nadoknade povećanjem poreza na imovinu, a privrednici strahuju da to za njih znači nove parafiskalne namete.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poručuje da neće dozvoliti da se ti troškovi nadoknađuju kroz nove namete za privredu i naglašava da su izmene o transferu za lokal neophodne.

Takve promene pozdravlja i Fiskalni savet Srbije gde podsećaju da je za lokal starim zakonom iz budžeta odvajano 40 milijardi dinara, ali da ta sredstva nisu potrošena na kapitalne investicije, već na plate zaposlenih u upravama.

Komentarišući novi zakon o lokalnoj samoupravi, predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, kaže da povećanje poreza na imovinu jeste jedina opcija kojom raspolažu lokalne samouprave. Kako kaže, tu nema velike matematike, kasa je kao kućni budžet, ono što se na jednom mestu izgubi, mora se nadoknaditi na drugom.

Svi drugi nameti su zakonom ograničeni, tako da porez na imovinu ostaje jedino što se može povećati. On nagalašava da postoji problem broja građana u Srbiji koji ne plaćaju porez na imovinu i dodaje da je bolja naplata rešenje.

Prema njegovim rečima, najlakše je podizati porez onima koji plaćaju, dok sa druge strane, mnogi ne plaćaju. Srbija na taj način subvencioniše bogate ljude. Ne može se praviti poreska poltika bez socijalnih karti. Nema potrebe da recimo u Svilajncu plaća vodu 0,4 dinara onaj ko ima platu 1.000 evra kao i onaj koji ima platu 100 evra. Subvencije za račune moraju imati samo oni koji su socijalno ugroženi. Zašto bi na primer jedan Panasonic, koji ostvaruju milionske profite plaćao 60 dinara hiljadu litara vode, pita Milanović.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Burne reakcije na nov zakon o lokalnoj samoupravi

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2016

Novi zakon o lokalnoj samoupravi, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, koji predviđa smanjenje transfera lokalu iz republičkog budžeta za osam milijardi dinara, izazvao je burne reakcije u opštinama širom Srbije...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.