Ljajić: Nema razloga za proteste

Izvor: B92, 02.Okt.2012, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nema razloga za proteste

Beograd -- Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić uveren je da nema razloga da se građani pozivaju na masovne proteste zbog najnovijih poskupoljenja.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije iskoristila je sve mehanizme koji su joj stajali na rapolaganju da stabilizuje tržište i spreči poremećaje.

"Ne vidim osnova za to uprkos tome što kao građanin delim nezadovoljstvo što su neki neopravdano podigli cene svojih proizvoda, a pre svega proizvođačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cene", rekao je Ljajić.

Uz ocenu da država ne može da uradi ništa više od onoga što je već uradila, Ljajić je najavio da će na narednoj sednici vlade u četvrtak doneti novu odluku o bescarinskom uvozu novih količina ulja što,kako tvrdi, još jednom potvrdđe da ne postoji ništa što je vlada u ovom trenutku mogla da uradi, a da to nije učinila.

"Cene se formiraju slobodno na tržištu u zavisnosti od ponude i tražnje. Mi smo uradili sve što možemo i sve mehanizme koje imamo na raspolaganju smo iskoristili počevši od toga da je za pet osnovnih životnih namirnica, do kraja godine,na snazi uredba o ograničenju marži na 10 odsto”, rekao je Ljajić.

On je podsetio i da je doneta uredba o ograničenju cene hleba tip “Sava”, od brašna tipa 500 , odluka o zabrani izvoza suncokreta, šećerne repe i soje, odluku o bescarinskom uvozu kukuruza, pšenice, soje, šećerne repe, a sve sa ciljem da se spreči poremećaj na tržištu.

Ministar je obećao da će vlada, ukoliko bude bilo potrebe, dodatno intervenisati iz robnih rezervi, kao što je to činila i ranije, i dodatno omogućiti bescarinski uvoz neklih drugih živtnih namirnica.

"Veleo bih da čujem šta to u datim okolnostima treba da učinimo, a da to već nismo uradili. Moramo da budemo krajnje realni, ni mi nismo srećni zbog ovoga što se događaja, tačno je da su neki proizvođači iskoristili povećanje PDV sa 18 na 20 odsto da potpuno neopravdano podignu cene, ali mi ne možemo da ograničimo proizvođačke cene bilo kog proizvoda niti to bilo gde u svetu danas postoji“, rekao je Ljajić.

Prema nejgovim rečima, ukolko Srbija želi da bude deo Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije, mora da poštujete neke principe koji važe u zemljama EU.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je ranije od Vlade Srbije da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele, a ukoliko to ne učine, sindikat će pozvati građane na masovne proteste.

"Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo vladi 15-ak , 20 dana da vrate cene, na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije", rekao je Orbović.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema razloga za proteste zbog poskupljenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2012

Minisitar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić uveren je da nema razloga da se građani pozivaju na masovne proteste zbog najnovijih poskupljenja, jer je Vlada Srbije iskoristila sve mehanizme koji su joj stajali na rapolaganju da stabilizuje tržište i spreči poremećaje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ljajić: Nema razloga za proteste građana zbog najnovijih poskupljenja

Izvor: Telegraf.rs, 02.Okt.2012

"Dražava ne može da uradi ništa više od onoga što je već uradila jer se cene formiraju na slobodnom tržištu u zavisnosti od ponude i potražnje", rekao je ministar trgovine u Vladi Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.