Leteo i Đoković sa Morave za male pare

Izvor: B92, 01.Feb.2016, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leteo i Đoković sa "Morave" za male pare

Kragujevac -- Za aerodrom “Morava” već je urađen kontrolni toranj i moderna pristanišna zgrada. Sledi proširenje piste, a očekuju se i letovi "lou kost" kompanija.

Odluka Vlade da formira preduzeće "Aerodromi Srbije" d.o.o. čiji će prvi i najvažniji zadatak biti da uspostavi civilni vazdušni saobraćaj sa Aerodroma "Morava" u Lađevcima, udaljenog desetak kilometara od Kraljeva, podgrejala je nadu Kraljevčana da će posle višedecenijskog iščekivanja, na ovom aerodromu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konačno sletati i poletati i civilni avioni.

"Er Srbija" će najpre krenuti sa svojim avionima ATR, a posle će im se pridružiti i "lou kost" avio-kompanije koje drže linije ka Srbiji, pišu Večernje novosti.

Zvanična inicijativa za promenu statusa vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni, pokrenuta je 2001. godine. Radovi na konverziji započeti su 2008. i do sada su izgrađeni novi kontrolni toranj, moderna pristanišna zgrada i drugi prateći objekti, a (pre)ostalo je još da se produži i proširi pista sa 2.200 na 2.500 metara.

“Ovaj aerodrom, ponajviše zbog isplativih kargo letova bio bi od izuzetnog značaja pre svega za poslovne ljude iz Raškog okruga i centralne Srbije, ali bi višestruke koristi imali i turistički poslenici Kopaonika, Zlatibora, Vrnjačke Banje i drugih turističkih mesta iz ovog kraja. U neposrednoj blizini aerodroma planirana je i izgradnja kargo centra i industrijske zone na površini od 100 do 150 hektara i za ovu namenu kraljevačka lokalna samouprava se već kreditno zadužila na domaćem bankarskom tržištu”, kaže Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga.

Za civilnu vazdušnu plovidbu aerodrom u Lađevcima do sada je iskorišćen samo nekoliko puta. Početkom jula 2003. godine na pistu je, prevozeći poslovne ljude iz jedne belgijske firme koja je u obližnjem selu Vrdilima sagradila hladnjaču za voće, sleteo turbomlazni avion "cesna 550" kompanije "Skaj servis". Potom su, tek 2012. na aerodrom u Lađevcima sleteli tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ambasador Turske Ali Riza Čolak i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, kada je i potpisan sporazum o turskom ulaganju u rekonstrukciju aerodroma u iznosu od 10 miliona evra.

Prošle godine, po završetku Dejvis kup meča Srbija - Hrvatska, koji je odigran u Kraljevu, najbolji svetski teniser Novak Đoković je sa ovog aerodroma privatnim avionom odleteo za Majami, a lane je obavljen i jedan takozvani medicinski let kojim je oboleli pacijent prevezen u Švajcarsku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.